@matt_PL: jak będziesz zdawał egzamin to lepiej wrzuć kierunek. Potem już nie będziesz musiał bo wg. mnie debile jest dawać zmianę kierunku kiedy tak naprawdę chcesz jechać na wprost. Ledwo/prawo się wrzuca gdy chcesz skręcić (a tutaj by to było jedynie mylące bo jest też skręt w prawo i lewo).
@matt_PL: Jeżeli jedziesz prosto to nie dajesz kierunku, w innym wypadku tak. De facto kierunek służy do sygnalizowania skrętu lewo albo prawo ( ͡°͜ʖ͡°)
@rasdel: stary Ty masz prawo jazdy w ogóle? Jak można na skrzyżowaniu jadąc PROSTO włączać kierunkowskaz oznaczający zmianę kierunku jazdy ? I jeszcze radzić to robić innym ?
@matt_PL: jak pojedziesz w tym przypadku drogą z pierwszeństwem to wrzucasz lewy kierunek, jak jedziesz prosto(tak jak narysowałeś) to nie dajesz żadnego, jak w prawo to prawy kierunek.
@matt_PL: ale to jest przecież przelogiczne. Nawet nie widzę innego wyjścia. Jedziesz prosto to jaki kierunkowskaz miałbyś włączyć? lewy? prawy? Tu nawet o przepisy nie chodzi, ale o zwykłą logikę.
@matt_PL: Jako Pilanin potwierdzam, ze tam kierunku nie uzywasz jeśli jedziesz prosto. Swoja droga radzie sobie obczaic skrzyzowanie Sikorskiego z Ceglana i skręt z tej pierwszej w lewo (tzw agrafka) Poza tym rondo przy placu zwycięstwa (wszystkie zjazdy, bo niektóre mogą być stresujące dla eLek). A i jeśli na skrzyzowaniu o ktore pytasz skrecilbys w lewo, to za jakieś 400 metrów masz tez skrzyzowanie gdzie wjezdzasz na główną wiec musisz ustąpić,
@matt_PL: jadąc prosto nie włączasz kierunkowskazu, miałem to skrzyżowanie na egzaminie :) oprócz dosłownie kilku miejsc Piła jest łatwa, więc dobry wybór. Ogarnij to co pisał Turambetto i może jeszcze skrzyżowanie Roosevelta-Ludowa koło kościoła św. Antoniego, z tego co pamiętam na to też instruktor zwracał mi uwagę.
@ladzik: Na Twoim miejscu nie byłbym taki pewien co do uniwersalności tej zasady - w tym przypadku sytuacja wydaje się być inna, co potwierdzał wielokrotnie mój instruktor nakazując mi włączać kierunkowskaz w lewo.
@WillyJamess: słusznie zauważyłeś że tutaj sytuacja jest inna. Na obrazku który dałeś jadąc "prosto" jedziesz tak na prawdę po łuku w prawo, ale pomimo tego że to łuk, nie zmieniasz kierunku jazdy (nie wjeżdżasz na inny pas). Więc w takim wypadku chcąc jechać prosto, powinieneś dać kierunkowskaz lewy.
#prawojazdy #kiciochpyta
Komentarz usunięty przez autora
@Pixon: @matt_PL: popieram to
Potem już nie będziesz musiał bo wg. mnie debile jest dawać zmianę kierunku kiedy tak naprawdę chcesz jechać na wprost. Ledwo/prawo się wrzuca gdy chcesz skręcić (a tutaj by to było jedynie mylące bo jest też skręt w prawo i lewo).
Pytam, ponieważ mam zamiar zdawać egzamin w Pile (Szczecin ssie) i tak sobie przeglądam okolice WORDu