Wpis z mikrobloga

@matt_PL: jadąc prosto nie włączasz kierunkowskazu, miałem to skrzyżowanie na egzaminie :) oprócz dosłownie kilku miejsc Piła jest łatwa, więc dobry wybór. Ogarnij to co pisał Turambetto i może jeszcze skrzyżowanie Roosevelta-Ludowa koło kościoła św. Antoniego, z tego co pamiętam na to też instruktor zwracał mi uwagę.
  • Odpowiedz
@WillyJamess: słusznie zauważyłeś że tutaj sytuacja jest inna. Na obrazku który dałeś jadąc "prosto" jedziesz tak na prawdę po łuku w prawo, ale pomimo tego że to łuk, nie zmieniasz kierunku jazdy (nie wjeżdżasz na inny pas). Więc w takim wypadku chcąc jechać prosto, powinieneś dać kierunkowskaz lewy.
  • Odpowiedz
@matt_PL: naprawdę tego typu skrzyżowanie jest przedmiotem tak długiej dyskusji, i w dodatku znajdują się zwolennicy włączania kierunkowskazu przy jeździe prosto?
To w takim razie odwrócmy sytuację. Stosując tę logikę, jadąc w lewo nie potrzebowałbym kierunkowskazu. A teraz widzisz w takim miejscu samochód sygnalizujący lewym kierunkiem. Co zamierza zrobić - zawrócić? Zrobić piruet na środku?

@WillyJamess: owszem, ta sytuacja jest zupełnie inna. Droga jadąca łukiem w prawo, to
  • Odpowiedz
@WillyJamess: mnie zawsze śmieszy jak ludzie gubią się w takich miejscach i nie wiedzą co robić. Wyprostuj sobie tą ulicę a tą boczną daj poziomo w lewo i juz widzisz ze masz prosta drogę i boczną po lewej do której możesz skręcić w lewo. Nie jest ważne pod jakim kątem jest ta droga. Tak samo z rondem. Po wyprostowaniu ronda masz zwykłą prostą drogę z możliwością skrócenia w prawo i
  • Odpowiedz
@matt_PL: zdawałam prawo jazdy w Pile i powiem tak : miałam wszystko obcykane każde skrzyżowanie i ronda a facet wywiózł mnie na jakieś zadupie za miasto i myślę że dlatego zdałam za 1 razem bo musiałam się maksymalnie skupić a nie jechać na pamięć :)
tam raczej nie dawaj kierunku bo pomyślą ze jedziesz na prawo w stronę bloków. Jak jadę samochodem z Twojej lewej w tym przypadku na bloki
  • Odpowiedz
@matt_PL: jeżeli jedziesz prosto kierunkowskazu nie używasz, bo nie zmieniasz kierunku jazdy. Sam znak daje Ci tylko informacje kto ma pierwszeństwo na tym skrzyżowaniu
  • Odpowiedz
@matt_PL: No nie wierzę po prostu xD Wszyscy, którzy myślą, że skręcając w tej sytuacji w lewo (czyli po drodze głównej) nie wrzuca się kierunkowskazu, proszeni są o oddanie prawa jazdy, a ci, którzy twierdzą, że jadąc prosto "no na egzaminie lepiej wrzucić, ale potem to już nie", razem z prawem jazdy mogą zrzec się także kilku innych praw, w tym prawa do konta na wykopie xD

Na swoim egzaminie
  • Odpowiedz
@matt_PL: Zdawałam 2 miesiące temu, wiec calkiem świeże informacje mam. Tak, musisz. Czy to na egzaminie czy to w zyciu. To że masz pierwszeństwo nie zwalnia Cie z obowiazku uzywania kierunkowskazu. Nawet kiedy masz nakaz np jazdy w prawo tez uzywasz, mumo ze nie masz innego kierunku jazdy
  • Odpowiedz