Wpis z mikrobloga

czy jak od początku mnie nie wsiąknie, to czy potem zacznie, np po pół roku czy roku

@PoProstuMichal: a nie uważasz, że to po prostu zależy od twoich zainteresowań, predyspozycji i chęci? Jak i w każdej innej dziedzinie.
  • Odpowiedz
@PoProstuMichal: programowanie jest tylko środkiem do celu. Najpierw jest chęć poznania i zrozumienia, jak to wszystko działa. Chęć kreowania tej „wirutalnej rzeczywistości". Wiesz, programista to taki bóg swojego komputera :). Programowanie jest tylko sposobem komunikacji z tą tępą maszyną. Chociaż i w samym programowaniu można odnaleźć wiele radości, chociaż to głównie wtedy, gdy okazuje się, że to co chciałeś zrobić da się zrobić dużo szybciej i łatwiej.
  • Odpowiedz
@PoProstuMichal: jeszcze uzupełniając. Pierwszy program napisałem jak miałem 6 lat. Wielką radość sprawiało mi pisanie książek telefonicznych hasło :P Tyle, że nikt z nich nie chciał korzystać (tym bardziej nikt nie chciał się włamywać i narażać na sygnał alarmu :(), bo domownicy woleli formę papierową. Potem nie miałem potrzeby programować. Ot, gdzieś jakiś bot IRCowy, który przez XMPP mi jakieś raporty zdawał. Na dobre zacząłem programować dopiero w pracy. I
  • Odpowiedz
@PoProstuMichal: możliwe, jeżeli "standardowe" programowanie(np. C, C++, itd.) Cię nudzi, to proponuję zacząć od czegoś prostego - PHP(pewnie mnie zlinczują xD), przynajmniej tam po chwili na ekranie komputera(a dokładniej przeglądarki) zobaczysz efekt swojej pracy.

PS: Najlepiej znaleźć sobie jakiś pomysł(który Cię zafascynuje, chociaż trochę), np. gra, czat, forum, blog, i próbować to coś stworzyć. Odpowiedzi na 99% swoich problemów znajdziesz w Google, w 90% przypadków trafisz(przynajmniej na początku) na StackOverflow.
  • Odpowiedz