Aktywne Wpisy
nowszyja +75
Istnieje naród bardziej pozbawiony poczucia estetyki niż Polacy? Umiłowanie do kiczu wysysane jest w tym kraju z mlekiem matki. Po boazerii, pseudo kamieniu na ścianie, teraz Polacy mają nowy kiczowaty trend: płytki drewnopodobne xD
#polskiedomy #architektura #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem #budujzwykopem #polakicebulaki
#polskiedomy #architektura #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem #budujzwykopem #polakicebulaki
źródło: stylskandynawski
Pobierz
klaudia-hadalala +152
🇺🇸 AMERYKA TIPEM STOI (i to jest... patologiczne) 💸
Elo Mirasy! Wróciłem właśnie z dwutygodniowego tripu po Stanach i powiem Wam jedno: to, co się tam dzieje z tymi tipami, to jest jakaś kosmiczna anomalia. Nie mam pojęcia, jak oni tam normalnie funkcjonują.
Już nie chodzi o standardowe 15-20\% w restauracji (choć i to jest chore, skoro płacę za danie 30). Ale... WSZĘDZIE?!
1. Ekspres do kawy w hotelu – wyciągam filiżankę, a tam stoi
Elo Mirasy! Wróciłem właśnie z dwutygodniowego tripu po Stanach i powiem Wam jedno: to, co się tam dzieje z tymi tipami, to jest jakaś kosmiczna anomalia. Nie mam pojęcia, jak oni tam normalnie funkcjonują.
Już nie chodzi o standardowe 15-20\% w restauracji (choć i to jest chore, skoro płacę za danie 30). Ale... WSZĘDZIE?!
1. Ekspres do kawy w hotelu – wyciągam filiżankę, a tam stoi
źródło: IMG_4676
Pobierz

Wpadł mi przed chwilą do głowy jeden pomysł. Postawił bym w domu serwer na którym bym trzymał zdjęcia i filmy. Chciałbym by domownicy mieli do niego dostęp. Dodatkowo by dało się zdalnie oglądać zdjęcia i co najważniejsze filmy. Do tego fajnie by było gdybym miał do niego dostęp z zewnątrz jako typowy backup, bo nieraz w pracy potrzebuje jakiegoś pliku, który został w domu. Pasowało bym mógł też zdalnie wysłać na niego pliki.
Da radę zrobić takie coś na malinie? Podpiąć pod nią dysk 1TB i oglądać film zdalnie?. Fajnie bym mógł też go oglądać z konsoli bądź jakiegoś "smart" TV kiedyś w przyszłości ( ͡° ͜ʖ ͡°) Malina to uciągnie?. Jak z bezpieczeństwem takiego serwera? Trudno się na niego włamać? Nie będę tam trzymał żadnych poufnych danych, ale głupio by było stracić np wszystkie zdjęcia itd. I z czystej ciekawości, czy da się zaszyfrować dysk jakimś truecryptem czy czymś podobnym...
Wybaczcie za amatorski opis moich potrzeb ale nie bardzo się znam na serwerach (✌ ゚ ∀ ゚)☞
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to myślę że wystarczy gdy otworzysz porty tylko dla IP z których korzystasz (gorzej w przypadku dynamicznego IP - wtedy pomyśl o openvpn albo coś)
Jeśli to ma być tylko pod backup i udostępnianie plików to pomyśl nad Banana Pi który ma
Też o tym kiedyś myślałem, ale czekam aż w Pi'kach będzie USB 3.0 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
PS. ja miałem, i polecam coś takiego: http://www.morele.net/serwer-plikow-synology-diskstation-ds115j-694344/?gclid=CI-85IjBtMcCFULbcgod9ZwH9A&gclsrc=aw.ds
Dysk 1TB kosztuje teraz ok. 200 zł. Wiec w cenie 600 zł masz gotowy NAS, z zajebistym systemem operacyjnym z różnymi bajerami. 10 minut konfiguracji.
@Redami: zainteresuj się np owncloudem, którego możesz postawić na malinie/bananie (banan bedzie do tego lepszy z uwagi na wyjście SATA)
z drugiej strony, malina ma lepsze wsparcie społeczności (smart tv, IoT -win 10)