Wpis z mikrobloga

#raspberrypi #serwery #informatyka #niewiemjaktootagowac

Wpadł mi przed chwilą do głowy jeden pomysł. Postawił bym w domu serwer na którym bym trzymał zdjęcia i filmy. Chciałbym by domownicy mieli do niego dostęp. Dodatkowo by dało się zdalnie oglądać zdjęcia i co najważniejsze filmy. Do tego fajnie by było gdybym miał do niego dostęp z zewnątrz jako typowy backup, bo nieraz w pracy potrzebuje jakiegoś pliku, który został w domu. Pasowało bym mógł też zdalnie wysłać na niego pliki.
Da radę zrobić takie coś na malinie? Podpiąć pod nią dysk 1TB i oglądać film zdalnie?. Fajnie bym mógł też go oglądać z konsoli bądź jakiegoś "smart" TV kiedyś w przyszłości ( ͡° ͜ʖ ͡°) Malina to uciągnie?. Jak z bezpieczeństwem takiego serwera? Trudno się na niego włamać? Nie będę tam trzymał żadnych poufnych danych, ale głupio by było stracić np wszystkie zdjęcia itd. I z czystej ciekawości, czy da się zaszyfrować dysk jakimś truecryptem czy czymś podobnym...
Wybaczcie za amatorski opis moich potrzeb ale nie bardzo się znam na serwerach ( )
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Redami: Pod raspberry nie podłączysz dysku z sata (bo rozumiem, że takie masz, jak nie to IDE ( ) ). Musiałbyś kupić bananaPi albo jakąś inną płytkę z sata. Ja do rpi mam dysk zewnetrzny na usb (ewentualnie mozna pomysleć o kieszeni na dysk, ale wtedy robi się propblem z zasilaniem)
  • Odpowiedz
@Redami: ogarnij podstawy linuxa, ssh i sambe. Jeśli chodzi o poradniki które krok po kroku napiszą Ci jakie polecenie w terminalu wpisać to pewnie takie są, ale moim zdaniem lepiej sobie doczytać trochę więcej niż ślepo przepisywać polecenia. Jak zrobisz literówke, uzyjesz złego przełącznika lub po prostu zmieni się on w nowszej wersji oprogramowania to ciężko będzie Ci ogarnąć czemu nie działa (chociaż jest tak, jak w poradniku). Poza tym
  • Odpowiedz
@nocneszczury: Dzięki Mirku za rady. Problem jest taki, że nie wiem jakie są moje potrzeby jeśli chodzi o serwer. Nie znam się na tym, więc trudno mi określić na ile będę go używał i potrzebował. Jak pisałem w pierwszym poście - Pomysł zrodził się przypadkiem, na zasadzie "fajnie by było coś takiego mieć"
  • Odpowiedz