Wpis z mikrobloga

#raspberrypi #serwery #informatyka #niewiemjaktootagowac

Wpadł mi przed chwilą do głowy jeden pomysł. Postawił bym w domu serwer na którym bym trzymał zdjęcia i filmy. Chciałbym by domownicy mieli do niego dostęp. Dodatkowo by dało się zdalnie oglądać zdjęcia i co najważniejsze filmy. Do tego fajnie by było gdybym miał do niego dostęp z zewnątrz jako typowy backup, bo nieraz w pracy potrzebuje jakiegoś pliku, który został w domu. Pasowało bym mógł też zdalnie wysłać na niego pliki.
Da radę zrobić takie coś na malinie? Podpiąć pod nią dysk 1TB i oglądać film zdalnie?. Fajnie bym mógł też go oglądać z konsoli bądź jakiegoś "smart" TV kiedyś w przyszłości ( ͡° ͜ʖ ͡°) Malina to uciągnie?. Jak z bezpieczeństwem takiego serwera? Trudno się na niego włamać? Nie będę tam trzymał żadnych poufnych danych, ale głupio by było stracić np wszystkie zdjęcia itd. I z czystej ciekawości, czy da się zaszyfrować dysk jakimś truecryptem czy czymś podobnym...
Wybaczcie za amatorski opis moich potrzeb ale nie bardzo się znam na serwerach ( )
  • 29
@Redami: co do udostępniania to podłącz dysk po USB i skonfiguruj sambe. I mnie jest dysk 320gb i spokojnie można oglądać film w fullhd po wi-fi.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to myślę że wystarczy gdy otworzysz porty tylko dla IP z których korzystasz (gorzej w przypadku dynamicznego IP - wtedy pomyśl o openvpn albo coś)

Jeśli to ma być tylko pod backup i udostępnianie plików to pomyśl nad Banana Pi który
@Qrix: ruter tylko z otwartym oprogramowaniem wystawiłbym na zewnątrz WAN
@Redami: zainteresuj się np owncloudem, którego możesz postawić na malinie/bananie (banan bedzie do tego lepszy z uwagi na wyjście SATA)
z drugiej strony, malina ma lepsze wsparcie społeczności (smart tv, IoT -win 10)
@Redami: Zależy czy chcesz i masz czas się trochę douczyć ( ͡° ͜ʖ ͡°) Raspberry to fajna zabawka, ale sam musisz zdecydować, czy wolisz wydać kilka razy więcej na gotowego NAS'a, czy wolisz sobie sam poustawiać. Gotowiec nie pozwoli Ci na zbyt wiele, na raspberry zawsze możesz pobawić się gpio itp ( ͡° ͜ʖ ͡°) Malina ma tez ethernet 100mb, pytanie czy Ci
@nocneszczury: Chetnię się poucze, jeśli to będzie napisane przystępnym językiem. Chciałem postawić sam, by wyszło ekonomicznej, to raz, dwa bo nie wiem na ile będę wykorzystywał potencjał serwera. Jeśli okaże się jedynie zabawką i mi nie będzie potrzebny, to szkoda mi na niego wydawać więcej pieniędzy niż muszę. Czy mi wystarczy to nie wiem, trudno mi określić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@nocneszczury: od brata mam dostać SSD 120gb, którego używał do tej pory. Plan jest taki by go wsadzić do kompa. A dysk z kompa 500gb na sata podpiąć do maliny, i na niej trzymać takie rzeczy jak pliki projektorów z pracy, filmy, zdjęcia etc.