@UserNameUnderConstruction: Nie lubię takiego gadania, że uczymy się na studiach pełno niepotrzebnych rzeczy. Jeśli komuś nigdy nie były potrzebne całki, to widocznie nie zagłębił się jeszcze wystarczająco mocno w swoją dziedzinę.
Na plaży siedzą funkcje. Nagle wszystkie wpadają w popłoch: - Aaa, różniczka idzie, musimy uciekać. Na plaży siedziało też e^x ... funkcje popędzają ją: - Uciekaj różniczka idzie. - Nie boję się, jestem e^x Tak więc wszystkie funkcje uciekły, oprócz e^x. Przyszła różniczka...
@Wykopaliskasz: Imo sama wiedza pewnie wielu się nie przyda, natomiast sam sposób abstrakcyjnego i logicznego myślenia wyrobiony na tych zajęciach jest nie do przecenienia (mówię to jako programista).
@Donovan: ro wariacja tego co Horacy hoRacy napisal, tylko ze wariaci bawia sie w funckje w sali nagle wpada tma wariat i krzyczy zrozniczkuje was i scalkuje i wszyscy wpadaja w poploch i uciekaja i tylko jeden zostal no i ten sie go pyta czemu nie uciekasz? a on na to bo ja jestem e do x :) hehe a dzis poznalem kolejny: wsiada całka do pociągu a tam nie
@Wykopaliskasz: Czy ja wiem? Zagłębiłem się w swoją dziedzinę już dość mocno (jestem kilka lat po studiach), a całki mi się nie przydały. Nie znaczy to, że żałuję, że się ich uczyłem - wręcz przeciwnie, ale to tylko dlatego, że uwielbiam matematykę.
Generalnie program studiów to nie jest taka prosta sprawa i wszelkie radykalne komentarze są prawie zawsze błędne.
@UserNameUnderConstruction: Część przedmiotów na studiach nie musi się bezpośrednio przydać w przyszłości. One mają ćwiczyć mózg, by móc sobie łatwiej poradzić w różnych sytuacjach, które mogą nas spotkać. Oprócz tego podstawy teoretyczne są niezbędne, by dobrze "czuć" dany temat. A jeśli ktoś chce się uczyć tylko tego, co mu się przyda w pracy, to niech idzie do zawodówki.
- Tak.
- Przydało Ci się to do czegoś w życiu?
- Tak.
- Do czego?
- Rozumiem dowcipy o całkach.
#heheszki #suchar
- Aaa, różniczka idzie, musimy uciekać.
Na plaży siedziało też e^x ... funkcje popędzają ją:
- Uciekaj różniczka idzie.
- Nie boję się, jestem e^x
Tak więc wszystkie funkcje uciekły, oprócz e^x. Przyszła różniczka...
@Rozan: szczególnie na polibudzie, gdzie każde zadanie z analizy to podstawianie pod schemat.
@Wykopaliskasz: do czego przydają się skomplikowane całki?
@NieRozumiemIronii: do rozwiązania ich numerycznie ;)
Generalnie program studiów to nie jest taka prosta sprawa i wszelkie radykalne komentarze są prawie zawsze błędne.