Wpis z mikrobloga

@Ginden: Zwykle używa się prepeared statements jako rozwiązania typu silver bullet. Niestety PS ma tę wadę że jeśli execution plan zostanie przygotowany od razu to indeksy filtrowane nie zostaną użyte a i ogólnie plan może nie być optymalny. SQL Server 2008 na pewno ma takie smaczki, postgres (chyba) nie, nie jestem pewien co u Oracle. Oczywiście kręcenie wydajności to jest już wyższa matematyka więc nam wystarcza to że nie należy
  • Odpowiedz
@plushy: Słusznie, sam znam podobne problemy, ale w swojej pracy miałem je w zasadzie dwa razy, uznałem je za dość egzotyczne i rozwiązałem je przez stored procedure z sp_executesql. Jak często się trafiają w prawdziwym życiu?
  • Odpowiedz
@Ginden: Wiem że istnieje ale szczegóły są dla mnie mgliste, niestety temat zbyt skomplikowany by go dobrze znać pracując przy tym z doskoku. Jeśli w końcu znajdę robotę w bazach danych to może wtedy.
  • Odpowiedz
@Ginden: Poznawanie wszystkiego na własną rękę niezbyt efektywne, najlepiej pracować z innymi którzy się znają i uczyć nawzajem od siebie.

Aczkolwiek trzeba się przyzwyczaić że odpowiedzią na każde pytanie jest "być może" i że trzeba wszystko w kółko sprawdzać.
  • Odpowiedz