Wpis z mikrobloga

#programowanie #webdev #php

może ktoś mi podać racjonalne powody, dla których unika się używania w dzisiejszych czasach frameworków? jak słyszę, że ktoś chce pisać od podstaw własne standardowe komponenty, np.logowanie, które już istnieją, są używane, testowane i myśli nad nimi tłum ludzi, to zastanawiam się, czy stoi za tym jakaś głębsza idea, czy po prostu obrzydzenie przed nauką czegoś gotowego? Przecież to jest nielogiczne, nie mówiąc o tym, że nieekonomiczne i niepraktyczne.
  • 85
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@uirapuru: Bo czasem nie ma dobrych gotowych rozwiązań.
- ORM zdolny do przetwarzania tysięcy rekordów w czasie nieodczuwalnym dla użytkownika
- inspektor kodu asemblera generowanego przez JIT V8 w czasie rzeczywistym (trwa tworzenie)
- shared memory threading w JS wraz z sleep zrobionym inaczej niż przez busy loop
Takie tam drobne rzeczy.
  • Odpowiedz
@Ginden: ale właśnie użyłeś tego 1% przypadków, ja nie powiedziałem nigdzie, że framework się nada do wszystkiego. Ja pytam czemu ludzie tak usilnie ich nie chcą używać (do rzeczonego logowania do systemu na przykład).
  • Odpowiedz
@uirapuru: gdyby wszyscy tylko wspierali istniejące rozwiązania to mielibyśmy tylko zajebiscie rozwiniętego pierwszego zenda. Na szczęście są ludzie którzy wola zaryzykować i dzięki temu mamy różnorodność języków, frameworkow i narzędzi taką że każdy znajdzie cos dla siebie. Ale nie uważam że osiągnęlismy juz wszystko co sie dało. Napewno w Twoim ulubionym frameworku masz coś co jednak Cię irytuje. I dzięki temu ze ludzie lubią sie bawić kodem a nie tylko
  • Odpowiedz
tak, jednak czy warto wspierać własne tego typu rozwiązania (uda się jednemu na tysiąc)

@uirapuru: Zawsze może być lepiej - to podstawowe motto rozwoju :)

Oczywiście ostatecznie przydatność zweryfikuje społeczność, dlatego robisz opensource i albo ludzie tego używają na całym świecie, albo się z ciebie śmieją ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
mowa cały czas o systemie logowania... jak można wymyśleć logowanie na nowo?!

@Kramarz: Oj chyba nie spotkałeś jeszcze na swojej drodze wystarczająco upierdliwych klientów z dziwnymi pomysłami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@uirapuru: Co do używania gotowych rozwiązań jeszcze taki ostatni przykład z roboty - do obsługi przesyłek przewoźnika A mamy jeden plugin, do przesyłek przewoźnika B drugi plugin. W jednym podaje się ceny i przedziały netto, w drugim brutto, jak ustawiasz darmową wysyłkę trzeba pamiętać żeby to zmienić w dwóch miejscach - z czego w jednym z pluginów wymaga to jeszcze zalogowania się do zewnętrznego serwisu (
  • Odpowiedz
@uirapuru: dotyka. Uczepiles się formularza logowania ale problem jest szerszy. Równie dobrze można powiedzieć "po co pisac taki wykop samemu, jest przecież gdzies gotowy skrypt który daje podobne możliwości". Ale ktoś chce to zrobić po swojemu, chce mieć możliwość customizacji czy dodania innej opcji. I teraz wracamy z problemem do formularza logowania - mozesz potrzebować jakiś specyficznych zachowań czy działania które da sie osiągnąć gotowcem tylko jesli wszystko w nim
  • Odpowiedz
@maciejkiner: i zgadzam się ze wszystkim co napisałeś. Ale zaczynasz pisać wykop - szukasz opensourcowego rozwiązania, przyglądasz się mu, instalujesz, działasz,używasz - bierzesz się za sprzedaż reklamy i marketing, a gdy pomysł wypali i zarabia - refaktorujesz, rozwijasz, czy stawiasz symfony i zaczynasz dłubać linia po linii? Cały czas próbuję skierować dyskusję na racjonalne przypadki, a nie wymyślanie koła od nowa i błądzenie w oparach absurdu :) Już o logowaniu
  • Odpowiedz
@uirapuru: nie, wymyslanie nie mija sie z celem. Standardowe logowanie to login i hasło + po stronie rejestracji login, e-mail i hasło ze dwa razy a czasem captcha. Dla jakiegoś serwisu to moze być jednak zbyt skomplikowane (w sumie 7 pol i link w mailu żeby dostać sie do środka). To moze odstraszać, dlatego powstały FB Connect i podobne, ale one tez nie są idealne i ktoś moze uznać ze
  • Odpowiedz
@maciejkiner: no i do każdego z tych sposobów masz gotowy komponent prawie do każdego frameworka, a nawet osobne biblioteki. I skąd teraz upór ludzi, do pisania tego od zera w obecnej sytuacji ? :)
  • Odpowiedz
@maciejkiner: Robiłam kiedyś logowanie przez linka w mailu :) Podawało się tylko swój mail, jak to był pierwszy raz - zakładało konto i wysyłało na maila linka, po kliknięciu którego było się zalogowanym. Każde kolejne logowanie tak samo ( ͡° ͜ʖ ͡°) To jeszcze były czasy przed FB, a klient twierdził, że wpisywanie haseł jest bezsensowne bo trzeba je pamiętać ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@uirapuru: do kamerki i rozpoznawania twarzy są liby ale jednak nie jest to takie proste plug and play, ale żeby uzmysłowić Ci, o co mi chodziło to wyobraź sobie logowanie telepatyczne albo po zapachu. Do tego nie masz liba. Z Twoim podejściem powinienem powiedzieć klientowi "nie, tego sie tak nie robi bo na githubie nie ma do tego modułu". Staram sie Ci uzmysłowić ze realne problemy bardzo często wykraczaja poza
  • Odpowiedz
@katinka @maciejkiner ubiegłeś mnie, przed odpisaniem @katinka że "tego się nie robi". Realne problemy należy sprowadzać do rozwiązań prostych i sprawdzonych moim zdaniem. Nie uważam, żebym był klepaczem, gdy dobrze stosuję tzw. konwencję ;) artystą też nie jestem, bo już uzgodniliśmy, że sztuka dla sztuki mnie nie interesuje :) ale rzemieślnictwo ma pewne zasady - w naszym przypadku KISS, DRY itd :)
  • Odpowiedz
@uirapuru: całe szczęście wielu ludzi myśli inaczej i dzięki temu świat jest tak różnorodny, każdego dnia powstają nowe serwisy, innowacyjne usługi, samochody różnią sie od siebie, domy maja różne projekty. Bo Twoje ściśle trzymanie sie wzorców i gotowcow można by ekstrapolowac na inne obszary naszego życia, a co tam, po co nam nowoczesne narzędzia chirurgiczne skoro zkalpelem można zrobić to samo i "sie sprawdza" ;)

• Odpowiedz
@maciejkiner: popadasz w skrajność myślę. Zanim jednak się zacznie myśleć nieszablonowo, warto poznać szablony - może ktoś już znalazł rozwiązanie, hm? :) Klienci nie mają o tym pojęcia zazwyczaj, gdyby mieli, nie zwracaliby się do programistów. A najgorsi tacy, którym się wydaje, że mają - wtedy wymyślają opisane przez @katinka sposoby logowania ;)
  • Odpowiedz
@uirapuru: znam kilka serwisów które maja podobnie rozwiązane logowanie czy odzyskiwanie haseł - niektóre z nich całkiem nieźle sobie radzą

Ale oczywiście Ty byś to zanegował i utrudnił dostęp do serwisu jednocześnie pewnie zabijać część biznesu. No cóż... Coś musi różnic artystę od rzemieślnika ;)
  • Odpowiedz