Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi Mireczki jak to jest z tym krajem. Mój dobry kumpel od lipca nie może znaleźć #pracbaza. Studiowaliśmy razem na AGH. Gość ma ukończone studia z Inżynierii środowiska (OZE), oraz z Wiertnica i Geoinżynierii. Wiem że teraz studia nie dają żadnej gwarancji, sami stwierdziliśmy na 5 roku że niepotrzebne zmarnowaliśmy tyle lat, zamiast już coś po liceum ogarnąć.

Nigdy nie sądziłem że taki gość jak on będzie miał problem z pracą. Super analityczny umysł, nie taki kujon uczelniany, tylko wszystko umiał policzyć, rozrysować, to bardziej go jarało niż wkuwanie jakichś suchych formułek. Dostał nawet z uczelni grant na budowę samochodu na Holzgas w ramach koła naukowego, zrobili z cały projekt, ale okazało się potem że za hajs z uczelni nie mogą kupić auta do projektu. Ale wystąpili z tym na Sesji kół naukowych i zebrali dobre recenzje. Dodatkowo kumpel ma prawie roczne doświadczenie jako inżynier płuczkowy w wierceniach horyzontalnych.

I teraz ogarnia już go taka frustracja że aż mi szkoda. Najgorsze jest że taki umysł który mógłby budować lepszą Polskę jest zmuszony wyjechać #zagranico do Anglii pracować na jakimś magazynie albo przy rozbiorze kurczaków. Dramat, po prostu dramat. Jak w tym kraju ma być dobrze. Gdyby ktoś miał jakąś dobrą ofertę pracy dla niego, żeby został tylko w kraju, a nie tułal sie po angielskich dziurach z ciapakami niech da znać.
#gorzkiezale #jakzyc #emigracja #oswiadczenie #wiertnictwo
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirkobiniu: Mam podobnie, przez takie sytuacje kraje mi się serce ;/ Nie wiem jaka elita zostanie w tym kraju skoro wszyscy muszą wyjeżdzać, z drugiej strony nawet Ci którzy z jakichś powodów zostaną też dostaną po dupie, bo nie będą mogli wykorzystać w pełni swojego potencjału ;/
  • Odpowiedz
@mirkobiniu: Ja też inżynier po AGH, dostałem się teraz na Wiertnictwo i Geoinżynierię, ale stwierdziłem, że to strata czasu 1,5 roku siedzieć na dupie i nic konkretnego nie robić. Za tydzień wyjeżdżam ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czas pokaże czy wybrałem dobrze.
  • Odpowiedz
@mirkobiniu: I Ty uważasz, że to z naszym krajem coś nie tak. Nie mówię, że Twój kolega jest nic nie warty, ale widocznie nie umie się sprzedać. Skoro próbował też w innych krajach i NIKT się nie odezwał to raczej wina leży u niego. Nie mam na myśli jego umiejętności, ale tego w jaki sposób te umiejętności przedstawia.
  • Odpowiedz
@trollik: tu nie chodzi tylko o sprzedanie się. W zawodzie wiertniczym, a przynajmniej naftowym jest teraz mała recesja związana ze spadkiem cen ropy. Po prostu nikogo nowego do pracy nie przyjmują, a jeszcze niedawno chodziły słuchy że redukcja kadr ma być.
  • Odpowiedz