Aktywne Wpisy

MonazoPL +79
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: millennium 700 zł monazo
Pobierz
źródło: temp_file2343105040881111423
Pobierz

Jak w prosty i przystępny sposób wytłumaczyć #rozowypasek na czym polega zasada naprzemienności równań w zdaniach logicznych, vide "Pies powinien być traktowany jak człowiek" == "Człowiek powinien być traktowany jak pies". Przecież to oczywisty przykład takiego zdania: (A=B) = (B=A). Z tego co rozumiem, imperatyw "powinien" jest w tym przypadku obojętny logicznie więc w zasadzie można go pominąć.
Próbuję jej to wytłumaczyć na innych przykładach, a ona dalej, że to nie to samo, bo "to człowiek traktuje psa, a nie odwrotnie". Jak podałem jej inny przykład: "Maciek powinnien zarabiać tyle co Janek" == "Janek powinien zarabiać tyle co Maciek" to wyskakuje z argumentem, że pensję da się porównywać, a psa z czlowiekiem nie (w tym momencie podważając sensowność każdego zdania z osobna, a nie ich naprzemienność). To jak, dać sobie już z tym siana? Może to ja jestem jakiś głupi i sam tego nie rozumiem?
#logikarozowychpaskow #niebieskiepaski #logika #matematyka #pytanie
W szczególności w Twoim przykładzie widzę kłopot z wyrażeniem "traktować jak psa" - bo to oprócz literalnego znaczenia, ma też inne - traktować kogoś źle. W tym sensie "traktowanie człowieka jak psa" niesienie
Te zdania nie oznaczają tego samego. "Traktować jak" nie jest znakiem
a) Maciek powinnien zarabiać tyle co Janek (czyli obaj po 1000)
b) Janek powinien zarabiać tyle co Maciek (czyli obaj po 2000)
znaczą co innego i na pewno nie to samo co
c) Janek i Maciek powinni zarabiać tyle samo (czyli obaj równo, nieważne ile)
@Golob:
Hej. Dzięki za odpowiedź. Teraz sobie uświadomiłem, że rzeczywiście jako niezależne zdania mogą one mieć inny wynik i znaczenie. Ale może jako "ciąg logiczny" będzie sensowne. Tzn: "Jeżeli pies jest traktowany jak człowiek, to człowiek jest traktowany jak pies". Co sądzicie?
Chodzi tutaj zwłaszcza o odpwiedź @Golob . Jako niezależne zdania pod zarobki Maćka i Janka możemy podstawić dowolną sumę. Jeżeli jednak drugie zdanie uzależnimy
Na początek musisz zwrócić uwagę, na to co napisał @alkan - język naturalny jest bardzo bogaty, więc trzeba uważać, czy zdania, które formułujesz są całkowicie jednoznaczne i czy po złączeniu nie tworzą dodatkowych znaczeń.