Wpis z mikrobloga

Ma ktoś doświadczenie w gotowaniu/smażeniu na patelniach żeliwnych? Z kolejnej patelni schodzi mi już teflon i chciałbym coś wytrzymalszego, ale obawiam się, że sterowanie temperaturą gotowania przy takich właściwościach cieplnych naczynia, będzie ciężkie... Ktoś z Was zmieniał już teflon na żeliwo? Podoba mi się szczególnie LeCreuset...

#gotujzwykopem #kiciochpyta #pytanie #gotowanie #patelnie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Blaskun: mam teraz dwie: jedną z WMF, drugą chyba z IKEA z serii 365+. Nigdy nie używałem na nich niczego metalowego do mieszania, zawsze drewno albo tworzywo sztuczne... Mimo wszystko teflon schodzi. Może to się dziać od mycia w zmywarce?
  • Odpowiedz
@NieMaZeBoli: A to nie wiem. Zmywam ręcznie, ale raczej nie powinno to mieć wpływu, bo co tam może być innego niż podczas gotowania. Sam środek czyszczący nie powinien uszkadzać teflonu.
Też mam dwie patelnie. Jedną dużą nowszą z Emalia Olkusz, a drugą mniejszą tak stara, że nie widać już napisu, bo się starła, a nadal trzyma teflon, choć miejscami powstały odpryski.
  • Odpowiedz
@blueflower: i na taki komentarz czekałem :) Co prawda trochę po fakcie bo już zamówiłem, ale przynajmniej przed dostawą mogę przypuszczać że nie będę rozczarowany. Póki co wziąłem 36cm wok z LeCreuset. Jeśli się sprawdzi skuszę się jeszcze na patelnię :)
  • Odpowiedz
@NieMaZeBoli: o to daj znać jak się sprawdzi wok. ja mam grillową, niebieski stał się przez nią fanatykiem steków i burgerów :D ja w sumie najcześciej woka używam, to może sobie sprawie żeliwny :D ale on to już w ogóle ciężki musi być
  • Odpowiedz