Wpis z mikrobloga

Mirki, mam zamiar nauczyc sie programowac. Przerwa swiateczna dluga, w pracy urlop, wiec czas jest. Nigdy w zyciu nic nie programowalem procz jakiejs tam prostej petli i choinki w C na zajeciach z infy na studiach. Dlatego pytanko jak zaczac? Myslalem o Cascada lub #java i pisac aplilacje na #blackberry Co o tym sadzicie?

#programowanie
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
No w czasie przerwy świątecznej to raczej kwestii pisania aplikacji na BB nie ogarniesz, chyba że obudzi się w Tobie geniusz.

Na początek proponuje #python, podobno jeden z latwiejszych języków programowania.

Jest interaktywny kurs na #codeacademy.
  • Odpowiedz
@niebedzienietzschego: No i też pytanie moim zdaniem zasadnicze - chcesz zmienić pracę i życie, czy też np. czujesz że Cię to kręci i chętnie byś se coś kiedyś zakodził, tak jak niektórzy sobie majsterkują?
  • Odpowiedz
@niebedzienietzschego: Wykształcenie inż (informatyka) mgr (ekonomia) w międzygalaktycznej wyższej szkole prawa kosmicznego - reasumując wykształcenia brak :D (w zasadzie to i tak nikt nigdy mnie o to nie pytał).

Forma współpracy: 70% dochodu z jednej firmy. Wszystkich fakturuję. Klasyczny freelance to to nie jest (zbyt mała dywersyfikacja klientów)
  • Odpowiedz
@niebedzienietzschego: No to jak freelance to moim zdaniem raczej odpada C, C++ pewnie też, chociaż tu może się coś trafi, ale wątpię.

PHP, Django, JS, to chyba dobre wyjścia jeśli chodzi o freelance, ale moim zdaniem są to złe wyjścia, jeśli chodzi o samą naukę programowania.
  • Odpowiedz
@niebedzienietzschego: Przerwa świąteczna to trochę mało czasu.

Mój najlepszy sposób na szybką i skuteczną naukę: wymyśl sobie jakiś projekt(gra, użyteczny program), nie za łatwy, nie za trudny, który będziesz mógł zakodzić przez ten czas. Wydaje mi się to skuteczniejsze, niż sama nauka poprzez tutorial.

Jaki język? Pajtona poleca mnóstwo osób, sama się przymierzam, żeby się z nim zapoznać.
  • Odpowiedz
Pracy chyba zmieniac narazie nie chce - ale kto wie. A moze jakies zlecenia jako freelancer?

Nie grozi Ci to przez najbliższe miesiące. Najpierw naucz się programować, jeżeli nie zniechęcisz się po pierwszych kilku miesiącach nauki, będziesz mógł snuć plany.

Odnośnie pracy jako freelancer, jeżeli mówimy o projektach za więcej niż "do cv", firmy decydują się na doświadczonych specjalistów mogących pochwalić się listą projektów, które ukończyli. Nikt nie da poważnego zlecenia osobie,
  • Odpowiedz
@niebedzienietzschego:

Najpierw w ogóle naucz się programować (zanim zaczniesz myśleć o specjalizowaniu się w czymś) . Moim zdaniem do nauki najlepszy jest Python. Znajdź sobie na coursera kurs o nazwie Programming for everyone (albo everybody? nie pamiętam). Tak jest bardzo przystępnie tłumaczone.

Jak już będziesz umiał jako tako programować, to nauczenie się innego języka już idzie
  • Odpowiedz