#piwowarstwo A wziąłem sobie wolne żeby coś uwarzyć bo niebawem remont kuchni i będę się musiał przeprowadzić z warzeniem do piwnicy (adekwatnie do nazwy xd) Ale coś czuję, że dzięki temu będę mógł warzyć częściej.
@Papasanbaba nie ma #!$%@?, do załatwienia w moment, a dodatkowo z czasem możesz sobie wypracować grubość śruty idealna dla wydajności i filtracji - kupując w sklepie nie masz tej kontroli
@bomba4 dokładnie tak, a dawkowanie możesz sprawdzić, sporo tematów na piwo org było m.in., ale ja ostatnio dodawałem 2 łyżki stołowe na szklankę wody. Wodę przegotuj na potrzeby dezynfekcji, ale poczekaj aż potem się wystudzi, bo bardzo ciężko miesza się żelatynę w gorącym.
Hej, czy grzyby FM13 Irlandzkie Ciemności nadadzą się do jakiejś IPY? Na czymś muszę rozruszać drożdże przed warzeniem RISa a nie widzi mi się robienie stouta. #piwowarstwo
Hej, potrzebuje kupić niebieskiemu jakieś surowce na dzień chłopa- sprzęt ma, jest raczej doświadczony. Totalnie wypadłam z obiegu. Potrzebuje kupić jakieś drożdże płynne, coś „fancy”, może jakaś nowinkę, oraz kilka paczek chmielu. Co byście polecili? Albo, co chcielibyście dostać? Budżet na wszystko to 200zl #piwowarstwo #piwowarstwodomowe
@pinkquartz chmiele byłyby spoko, ale jednak zużyje do pierwszego piwa i po sprawie, ale zdaje mi się że lepiej kupić mu jakiś sprzęt który poprawi jakość / dokładność procesu i który od tej pory będzie miał na zawsze - kapslownica stołowa (jeśli obecnie ma taką małą z dwoma ramionami) - pH metr - refraktometr - hop spider - mieszadło magnetyczne z kolbą
To już znacznie wybiega poza budżet więc jest z czego
Dzięki @wertychochlik za pomysł z filtratorem sprężynowym. 7 kilo zasypu stouta przefiltrowało jak desitkę. Czysto, szybko, bezstresowo. Magia. (。◕‿‿◕。) #piwowarstwo
Mirki, ma ktoś z was sprawdzony przepis na jakiegoś orzechowego pastry stouta? Piłem to ostatnio na festiwalu i bardzo mi zasmakował. Ewentualnie jak uzyskać taki aromat i smak masła orzechowego / mocnego orzecha laskowego ?
Przeniosłem plany uwarzenia NEIPY na okres bardziej wiosenny. Teraz mam w planach zrobienie jakiegoś piwa świątecznego, a na gestwie(US-05) uwarzyć American Barley Wine. Moja wstępna receptura
Pale Ale - 3.2kg Pilzneński - 1 kg Zytni - 0.5 kg Pszeniczny - 0.2kg Monachijski Ciemny - 0.5kg Biscuit - 0.5kg Płatki owsiane - 0.5kg Czekoladowy 1200EBC - 0.1kg Słód zakwaszający 0.2kg
Chmiele : Magnum - 50g - 60minut Crystal - 50g - 30 minut
@bomba4 to pierwszy bw? Jak tak to bym proponował prościej, choć ten zasyp wygląda fajnie. Swoją drogą, najbardziej fermentowalna brzeczkę i wytrawne piwo uzyskasz przy temp. zacierania 65*C ( ͡º͜ʖ͡º)
@bomba4 jeśli tak, to długo wylezakowac w fermentorze i nachmielic chwilę przed rozlewem. Bw który będzie leżał np. 2 miesiace w wiadrze, będzie smakowity po 2-3 tygodniach jak tylko złapie gaz. W takiej konfiguracji możesz go nachmielic na kilka dni przed rozlewem, a później obserwować, jak chmielowosc z wiekiem ustępuje na rzecz slodowosci ( ͡º͜ʖ͡º)
Rodzicom jakiś typ wjechał w samochód, wszyscy żyją, parę elementów samochodu do wymiany. Typ dostał mandat od policji i zostawił nr polisy rodzicom. Jak teraz powinni działać, żeby zrobić samochód? Do najbliższego ASO i tam powiadomić, że jakiś pan z polisy o numerze takim i takim pokryje szkody i niech ASO robi wszystko?
6 warka i same niepowodzenia ( ͡°ʖ̯͡°) zaczęło się od tego, że nie byłem pewny czy początkowe blg było 16 czy 17. Później wydawało mi się, że dałem za mało drożdży i fermentacja stanęła za szybko. W końcu przyszło butelkowanie i najpierw złamał mi się kranik (ułamał się ten elenent do otwierania i zamykania) później zepsuła się kapslownica (eterna się wykrzywiła) a na koniec okazało się,
Chcę zrobić piwo na święta - ciemny ale z przyprawami. Kupiłem sobie w internecie zestaw składników, pozostało mi wybrać drożdże. Polecano mi US05, ale przy researchu znalazłem jeszcze T58, które daje cięższy smak/aromat, a właśnie coś takiego chciałbym uzyskać. Ogólnie piwo ma być typowym rozgrzewaczem na zimne wieczory :D z przepisu powinno wyjść 20l 17BLG. Macie jakieś doświadczenia z takimi piwami, żeby polecić mi które drozdze wybrać? Na papierze wygrywa T58,
Miałem dać znać jak się zachowają drożdże płynne bezpośrednio zadane z fiolki, bez startera, po terminie 09.07.2020 za deal życia 9zł.
FM23 Magiczny ogród zadane do Witbiera warka 10l, 13blg. Po 1. dniu fermentacja ruszyła burzliwie, siarką jedzie aż miło (normalny objaw przy fermentacji takimi drożdżami). Będzie dobrze :)
@RomeYY ja zadałem kiedyś do french saison w dobrym terminie do 11l dwunastki i w gotowym piwie został aldehyd octowy :-( od tamtej pory robię starterki nawet dla 10l ( ͡º͜ʖ͡º)
Czołem Mireczki. Nastawiłem wczoraj pierwszą warkę z brewkitu (Coopers Lager). Po 3h rurka oszalała i bąble lecą dosłownie jeden za drugim. Temp. brzeczki to ok. 24-25*C. Martwi mnie brak piany, zerknąłem przez uchyloną pokrywę i widać tylko nieśmiałą warstewkę na większości powierzchni. Będzie coś z tego? Czy trzeba jakoś ratować albo znosić do piwnicy, powinno być trochę chłodniej. #brewkit #piwowarstwo
@Anubis94 imo po tak gwałtownym starcie i szybkim zbiciu temperatury o kilka stopni piwa już nie naprawisz, a ryzykujesz niedofermentowaniem i granatami. Przeczytaj sobie artykuł Dekalog fermentacji piwa domowego na beerfreak.pl
@themax co do tips and tricks: - do uzupełnienia użyj ekstraktu słodowego a nie glukozy/cukru - wywal drożdże z zestawu i kup sobie US-05 - nie zadawaj drożdży w niższej temperaturze niż 20 stopni i poniżej tej temperatury staraj się też utrzymać piwo w czasie fermentacji (pamiętaj że wewnątrz fermentora w wyniku fermentacji temp. może wzrosnąć o 2-3 stopnie) - potem nie otwierać wiadra, nie zaglądać, dać mu dobre 14-20 dni na