Zawiozłem dziś #rozowepaski do decathlona po jakieś kalosze czy inne dziadostwo, wyszedłem z paddle boardem. xD Nigdy wcześniej się tym nie interesowałem, nagle coś mnie natchnęło. Już pierwsze jezioro zaliczone i nie mogę się doczekać następnego - co za wspaniały sport!!!
@Kamokamo to była moja druga 3 dniowa wyprawa na supie. Było ekstra, choć pod namiotem trochę p------o pierwszej nocy. Było - 3, bo spływaliśmy w majówkę.
Siemano. Muszę się pochwalic, bo nie wytrzymie. Zrobiłem bieda schladzarke przepływowa używając starej chłodnicy, lodówki turystycznej i kranika. Z 31 stopni w kegu spadło na wylocie do 8/9. Jest wypas i będę chlał nawet jak wyłączą prąd. #piwowarstwo #p--o
@jmuhha pokaże jutro, bo teraz nie mam jak. Lód robię sam w butelkach litrowych Nie chłodzi na zewnątrz Chłodnica zanurzeniowa najzwyklejsza z nierdzewki
Siemano. Dacie mi jakieś tipy kiedy jest odpowiedni moment na wymianę zjechanych kółek? Czy moje już trzeba wymienić? Czy może przełożyć na drugą stronę? Jakie kołka polecacie do nextów 80? #rolki
Jak rasowy żul. Biorę parę butelek na kawalerski. Kwasik z truskawka rabarbar i nowofalowy pils na Nelsonie. Wyszły bardzo smaczne! #piwowarstwo #browarpajonk #p--o
@galk: różnica w smaku gazu z butli jest. Zazwyczaj wysycam mniej. P--o w pecie może być trzymane długo, oczywiście w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Choć ja petuje p--o jak mam zamiar je wypić szybko, resztę piwa trzymam w kegach. Leżakować? Nie no, fermentujesz, gazujesz i jest gotowe.
No to sprawdzimy czy uda się zrobić 10 dniowego german pilsa w fermentacji ciśnieniowej. W ogóle robienie piwa co tydzień to jakiś sztos! Polecanko. #piwowarstwo #p--o #browarpajonk
@snnop93: @draki7: fermentacja w temp pokojowej, fermentor ciśnieniowy, do którego wtlacza się co2 z butli, sprawiając, że wytwarza się nadciśnienie. Drożdże w takich warunkach dają piękne, czyste p--o w bardzo szybkim czasie. Sesyjna IPA która robiłem ostatnio 12blg skończyła pracować po 3 dniach.
@jmyung: dzięki za porady, dam znać jak wyszło i będę kombinować. Temat nowy więc muszę się trochę nauczyć fermentowac. Lubię kwasy, więc taka fermentacja to sztos - 3 dni ostatnio trwała fermentacja, zalane na owoce na 10 dni i masz pycha puwi.
@Logan00: odbierdolcie się od Passata! Eleganckie auto! I stoi takie jakoś 70k+. Wiem, bo sam jeżdżę i jestem na podobnym biednym poziomie, choć wojny u mnie mnie ma.