Aktywne Wpisy
Od tygodnia mieszkam w Gdyni. Od tygodnia codziennie stoję w korku z powodu wypadku na obwodnicy 3m. Pytanie do lokalsów. Czy trafiłem na jakiś czarny tydzień czy taki mamy tutaj klimat?
Dodam, że we Wro codziennie dojeżdżałem obwodnica i wypadek zdążał się 2-3 razy na rok ale nie.
#gdynia #gdansk #polskiedrogi
Dodam, że we Wro codziennie dojeżdżałem obwodnica i wypadek zdążał się 2-3 razy na rok ale nie.
#gdynia #gdansk #polskiedrogi
Yakooo +382
Niesamowite, że słychać naszych kibiców głośniej niż na narodowym.
Na narodowym to jest #!$%@? piknik, a nie twierdza piłkarska. Powiedzmy sobie szczerze...
#mecz
Na narodowym to jest #!$%@? piknik, a nie twierdza piłkarska. Powiedzmy sobie szczerze...
#mecz
Zamarzyło mi się na końcówce lata pobawić z drożdżami-wikingami, w kontekście piwa lub lekkiego miodu pitnego (pozwolę sobie zawołać @HansLanda88 bo narobiłeś mi smaka na swoje miody :) ).
- FM53 VOSS KVEIK od Fermentum Mobile są spoko, czy lepiej pytać na piwowarskich grupkach o czyjąś gęstwę z kveików? Widziałem temat sprzed 4 lat, że sprawdzały się nieźle.
- Jeśli spoko, to standardowa fiolka 30ml z płynnymi drożdżami z Allegro powinna starczyć na jedną warkę ~21 litrów, czy więcej?
- Jeśli na więcej, to jak przechować takie drożdże dłużej, zrobić jakiś zaczyn/gęstwę w której zostawię sobie resztę, czy sama fiolka w lodówce wystarczy i nie zginą w niej? Myślę w kontekście tego, żeby zrobić więcej niż jedną warkę z czystym, startowym szczepem zanim będę używał ponownie gęstwy z poprzednich. Ewentualnie czy sens ma jakieś namnażanie tych startowych drożdży?
#piwowarstwo #kveik #drozdze #miodpitny #miodosytnictwo
Gestwe możesz użyć kilka razy. Ja zrobiłem 3 warki.
Używałem tych kveikow i są bardzo żarłoczne. Piwa wyszły fajne.
Widzę, że zdania są podzielone, bo niektórzy piszą, że kilka gram suchych albo łyżeczka gęstwy przerobiła im piwo, tymczasem tutaj wyżej @jmyung (dzięki za opinię) sugeruje jednak prawilny starter.
Wlanie fiolki bezpośrednio do fermentora (a jeśli jeszcze masz wyższy baling) spowoduje stres drożdży i może wywołać
Co więcej, polecam mocno wyjść w tereny drożdży płynnych, bo to inny świat piwowarski, ale słyszałem że suche Vossy (nie pamiętam producenta, moze MJ?) rzekomo też dają radę i nie są jakoś trudno dostępne.
Ja jeszcze tak nie robiłem. Daj znać na wykopie jak efekty takiego zadawania drożdży.
Komentarz usunięty przez autora