Antyoksydanty – czym są i dlaczego ich potrzebujemy
![Antyoksydanty – czym są i dlaczego ich potrzebujemy](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_E7tMYDEgZCSPpVwvpddTY5nUDuoBpgWJ,w220h142.jpg)
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to związki które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. Do najpopularniejszych należą witamina A, E i C.
z- 0
- #
- #
- #
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to związki które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. Do najpopularniejszych należą witamina A, E i C.
zMagnez to jeden z pierwiastków, który jest niezbędny do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. Bierze udział w syntezie wiązań wysokoenergetycznych i uaktywnia 300 enzymów, które odpowiadają za przemianę białkową, tłuszczową oraz węglowodanową.
zBurak to samo zdrowie, dlatego wiele osób chętnie przyrządza z niego koktajle i soki. Często przyrządzamy z niego też tradycyjny barszcz czerwony albo używamy go, jako składnika sałatek.
zWybierając oleje roślinne spośród wszystkich dostępnych na rynku musimy wiedzieć, czym się kierować, by wybór był jak najbardziej korzystny dla naszego zdrowia. W dużym stopniu decydują o tym zawarte w nim kwasy tłuszczowe – istotny jest ich rodzaj i proporcje.
zKasza to nic innego jak nasiona zbóż lub pseudozbóż, które zwykle posiadają postać lekko rozdrobnioną lub pozbawioną łuski. Kasze posiadają w swym składzie sporo skrobi i błonnika. Od najdawniejszych czasów używano jej, jako elementarnego składnika w kuchni, gdyż była pożywna i sycąca.
zJogurt należy do grupy produktów nabiałowych, a więc takich, które powinny stanowić uzupełnienie codziennej diety. Są one źródłem niezbędnego białka, wapnia, w ich składzie znajduje się też potas, witaminy z grupy B oraz magnez.
zPod wpływem środowiska zewnętrznego, a więc np. niezdrowego pokarmu, klimatyzacji, kosmetyków czy stresu, powstało wiele nowych chorób dermatologicznych. W wyniku tego obecnie wyróżnia się znacznie więcej typów cery niż przed laty.
zOdporność człowieka jest w ogromnym stopniu zależna od tego, jakiej dawki witamin i minerałów dostarczamy swojemu organizmowi na co dzień. Dieta, szczególnie ta jesienna, nie zawsze może pokryć zapotrzebowanie na te składniki. Co wtedy?
zWiele osób przygotowuje przetwory na zimę z sezonowych owoców i warzyw. Niektórzy wybierają opcję mrożenia i późniejszego wykorzystania ich do różnych dań. Jednak czy mrożenie nie pozbawia naturalnych produktów ich odżywczych właściwości?
zNasiona chia, oprócz tego, że świetnie komponują się w przeróżnych deserach, sprawdzą się również, jako dodatek do pieczywa. Są źródłem błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz białka. Ich ogromną zaletą jest to, że można z łatwością włączyć je do diety.
zSezonowe warzywa i owoce to dary natury, z których nie sposób byłoby skorzystać. Są pełne witamin i sprawdzą się zarówno o poranku, jak i w porze kolacji. Wystarczy przygotować z nich pożywne śniadanie, lunch lub podwieczorek, które dostarczą energii i wspaniałych wrażeń smakowych.
zSól Epsom, to inaczej sól angielska, zwana też solą gorzką lub epsońską. Pod względem chemicznym jest to naturalny związek mineralny o nazwie siarczan magnezu – MgSO4.
zMleko roślinne dedykowane jest nie tylko tym, którzy cierpią na nietolerancję laktozy. Z chęcią sięgają też po nie wegetarianie, weganie i fani zdrowej żywności.
zRozgrzewające herbatki, to niezastąpione wsparcie dla organizmu, który jest szczególnie osłabiony po lecie. Pomogą one w czasie, gdy jesienne temperatury spadają i dają się we znaki... Co zatem zrobić, aby skutecznie rozgrzać organizm od wewnątrz?
zOlej rycynowy używany był niegdyś, jako antidotum na przeróżne choroby. Czy jednak babcine specyfiki faktycznie mogą okazać się skuteczne w walce z jakimikolwiek dolegliwościami? Trudno ocenić, ale w kosmetyce są niezastąpione!
zGluten, to połączenie dwóch białek roślinnych – gluteniny i gliadyny. Występuje naturalnie w zbożach np. w pszenicy. Dieta bezglutenowa jest bardzo wymagająca. Osoby chcące na nią przejść muszą usunąć wszelkie produkty powstałe na bazie pszenicy, orkiszu, jęczmienia albo żyta.
zOsoby z osłabioną odpornością bardzo często zapadają na przeziębienia i to nie tylko w sezonie większej zachorowalności. Niektóre sposoby na wzmocnienie odporności są na prawdę proste i skutecznie pomagają zwalczyć różne infekcje wirusowe i bakteryjne.
zSoczewica, to roślina strączkowa porastająca dziko tereny Grecji i państw azjatyckich. W jej uprawie przoduje Kanada, USA, Indie i Turcja.
zCo to jest jarmuż? Pewnie nie wszyscy wiedzą, że jest to odmiana kapusty, która jest źródłem mnóstwa witamin, żelaza i wapnia. Ponadto posiada wartościowe przeciwutleniacze, czyli związki, które odpowiadają za ochronę komórek ludzkiego organizmu.
zŚnieżnobiały uśmiech to ogromny atut, który jest naturalną ozdobą i wpływa pozytywnie na atrakcyjność jego posiadacza. Niestety, prócz codziennej higieny, to złe przyzwyczajenia żywieniowe, a nawet uwarunkowania genetyczne mogą działać na zabarwienie zębów. Jak zatem, nie wydając
zEkshibicjonista
od 31.08.2016
Rocznica
od 31.08.2022
Wykop.pl