Wpis z mikrobloga

Wersja robocza przepisu na bułki burgerowe bezglutenowe. Przepis wymyśliłem wczoraj wieczorem, dziś zrobiłem próbę, dwie średnie bułki. Sprężyste, miękkie, nie za sztywne. Ale chyba spróbuje jeszcze raz z tłuszczem.
7g babka płesznik
2g siemię lniane mielone
1g drożdży instant
85g wody

2g soli
15g mąki kukurydzianej
15g mąki ziemniaczanej
15g mąki jaglanej

Do posypki białko jajka i sezam.

Wymieszać składniki do wody włącznie, aż zrobi się żel. Dodać pozostałe i wymieszać, zostawić do wyrośnięcia, ma podwoić objętość. Uformować dwie bułki, mocno płaskie, zostawić do wyrośnięcia około dwa razy, ja chyba zostawiłem mniej. Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać sezamem. Piec w 200C aż się zaczną rumienić.
#pieczzwykopem #gotujzwykopem #bojowkapiekarska #bezglutenu #celiakia #gotowanietomojapasja
Pobierz tptak - Wersja robocza przepisu na bułki burgerowe bezglutenowe. Przepis wymyśliłem w...
źródło: comment_RN02rUp0vblxruyEgrkQXHvb9gvAZXb4.jpg
  • 5