@BoloZCzerniakowa: Dodaj płatki owsiane, trochę pomogą ogarnąć wilgoć. Ja piekę 70 minut w 160-180. Potem chleb potrzebuje kilku godzin, aby ustabilizować wilgoć w miękiszu. @Keep_Calm: Konkurencja! :) Ładny
Tym razem specjalnie dla was wjeżdża na stół schab dojrzewający. Jest łagodniejszy w smaku niż wołowina z poprzedniego wpisu i zdecydowanie łatwiej się go kroi. Standardowo częstować się, a ja polewam ( ͡°͜ʖ͡°)
@Jontek6 mięso cały proces konserwacji przechodzi w lodówce, aż do przyprawienia. Jak jeszcze podsuszysz to będzie zakonserwowane na amen ( ͡°͜ʖ͡°) No i jest tak jak napisałeś - sól zabija bakterie w wyniku wysokiego ciśnienia osmotycznego które wytwarza się w mięsku. Ja mam w pracbazie czasami ponad 30 stopni i jeszcze nigdy mi się nie zepsuło
@dumpmuzgu ja kupuje w osiedlowym mięsnym, ale w markecie też dostaniesz w dziale mięsnym coś konkretnego. Tylko pytaj koniecznie czy mięso, które cie interesuje jest na pewno świeże
smak: Ważne jest dokładne płukanie, dzięki czemu schab nie jest slony (a i takie mi czasem wychodziły) Mięso jest, sprężyste i aromatyczne. Czuć mięso w mięsie a pieknie pachnąca skórka wzbogaca doznania. Dzięki jalowcowi i wędzonej papryce ma się wrażenie, że jest to wysokiej jakości produkt sklepowy, a nie domowy wynalazek.
Przepis wymaga jedynie czasu, każdy może go wykonać.
Dojrzewaj, dojrzewaj ty mój ususzony kawałku szczęścia gastralnego. Suszy sie juz 10 dni. Mysle ze w weekend będzie gotowy. Ktoś chetny do zobaczenia rezultatu i bycia zawołanym? #schab #suszzwykopem #gotujzwykopem
@cukier_bialy: #bojowkapiekarska wita! @PanKszysiu: zależy jak się zrobi. Można na bardziej sucho. Przede wszystkim jednak wilgotne ciasto łatwiej się wyrabia. A w foremce może być bardziej mokre.
Ponieważ chleb ładnie wyszedł to na prośbę @gozergozer wstawiam przepis na mój najnowszy wypiek. Jest to chleb na zakwasie z kefirem Chyba pierwszy raz bochenek tam mi wyrósł ( ͡°͜ʖ͡°) - jest tak samo wysoki co szeroki, co oznacza że muszę kupić podłużny koszyk do garowania :) #bojowkapiekarska #pieczzwykopem #chlebdomowy #chleb
Bułeczki drożdżowo-ziemniaczane z przepisu NOMARTA z yt. Jako nadzienie zastosowałem truskawki mrożone w całości, jako posypka czarnuszka.
Bardzo fajny przepis ciasto wychodzi o super konsystencji. Zagniatałem ręcznie i jeszcze nigdy z tak przyjemnym ciastem nie pracowałem. Rośnie również super. Polecam.
Hej #bojowkapiekarska ! Dwie godziny temu przypomniałem sobie, że obiecałem różowej, że zrobię pyszny chlebek i jak wróci z pracy będzie miała świeży. Tak bardzo zapomniałem i oczywiście na zakwasie już nic nie zrobię... W takich sytuacjach robię chleb ostatniej szansy - smaczny chleb i bez przypału w dokładnie dwie godziny ( ͡°͜ʖ͡°) Wraca do domu za pół godziny to jeszcze przestygnąć zdąży (
@JakTamCoTam zwykły piekarnik - góra dół na 220C. Przed pieczeniem wkładam miskę z nierdzewki napełnioną w 1/4 wodą. Chleb piekę z tą miską w piekarniku przez 15 minut, po tym wyjmuję miskę i piekę przez 25 minut - wtedy chleb jest miękki i puszysty ale ma przypieczoną skórkę.
Postanowiłem dołożyć do mojego zestawu umiejętności kolejną: umiejętność upieczenia przyzwoitej bagietki na zakwasie. Tyle że najpierw zakwas. Pierwsze bąble już są, jeszcze tylko tydzień ( ͡°͜ʖ͡°) A później milion prób do perfekcji... #bojowkapiekarska #chlebdomowy #gotujzwykopem #gzw
Pszenno - żytni na zakwasie żytnim po raz pierwszy. 1/3 mąki pszennej. Czuć w nim tą lekkość, w porównaniu do żytniego. Wyśmienity jest. :-) Dawno mnie tu nie było, więc postanowiłem spróbować czegoś nowego. ^^
Kiedyś dawno coś tam piekłem i teraz wróciłem ;) Mój pierwszy pszenno-żytni na na zaczynie (zakwas oczywiście żytni) z kminkiem. https://i.imgur.com/vD1VU0c.png Wyrósł więc ok :D Pytanie tylko w czym pieczecie? Bo ja narazie w foremce z papierem ale jakoś nie mam przekonania.. i czy trzymacie się ściśle przepisów bo ja to tak na oko gdyż każdy inny ;) #bojowkapiekarska #chleb #chlebdomowy
@ashmedai ja piekę w foremce wysmarowanej olejem i podsypanej bułką tartą. Raz upiekłam w foremce z papierem. Nigdy więcej :D Teraz planuję kupić silikonową, podobno bardzo fajna.
Efekt wygrzewania słuchawek to mit czy faktycznie po jakimś czasie słuchawki zmieniają brzmienie? Moje plebejskie ucho chyba nie jest w stanie tego zaobserwować. #audiofile #audioboners
@Kliko: Kwestia słuchawek, ale efekt jak najbardziej jest faktem. Porównywałem Audio-Technica ATH-M50X z kilkuletnim graniem oraz nówka sztuka - różnica jest znacząca(tutaj na korzyść nowego produktu)
https://breadcentric.com/2016/10/27/basic-kids-bread-podstawowy-chleb-dla-dzieci/
Nie podobały mi się stare zdjęcia, więc zrobiłem kilka nowych do wpisu.
#bojowkapiekarska #chleb #gotujzwykopem #pieczzwykopem
źródło: comment_gm4gb5X7uWe1VYPjFjB1RbTvyHPhFzdS.jpg
Pobierz