Aktywne Wpisy

Robię gołąbki dla faceta - tyle ile z tym roboty jprdl pierwszy i ostatni raz... #gotujzwykopem #kolacja
Oby mu smakowało
Oby mu smakowało
źródło: temp_file6254143273273872215
Pobierz
Ok to powiedz mi @Casuel co należy zrobić w przypadku kiedy idziesz ulicą z dzieckiem, i podpiega do ciebie pitbull czy inny amstaf i zaczyna szarpać dziecko? Bo ja na przykład nie wiem co mogę zrobić w takiej sytuacji. Mam do wyboru zabicie psa albo pozwolić psu na zabicie dziecka tak na prawdę. W takiej sytuacji liczą się dosłownie sekundy. Co mam robić według ciebie? Psiarze sprzeciwiają się temu, że psa


![Atak prorosyjskiej grupy na oczyszczalnię ścieków na Podkarpaciu [AKTUALIZACJA]](https://wykop.pl/cdn/c0834752/6aac314c84a38b5a9975b1395062a227892e5f962291c068117ea94470c930a6,q80.jpg)


Przepis (Bazujący na przepisie @albramis w tym wpisie, rzućcie i mu plusem):
Składniki bazowe (zgodne z oryginałem)
⚬ 1,5 kg schabu wieprzowego - bez kości
⚬ 1/2 szklanki cukru
⚬ 1/2 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej (można bez)
⚬ gaza wyjałowiona 0,5m x 0,5m (lub jak jesteś ze wsi tak jak ja, to pończocha)
⚬ sznurek bawełniany
Przyprawy Przydatne po 4 dniach (Lekko zmodyfikowane)
⚬ 2 łyżki suszonego majeranku
⚬ 1 łyżka słodkiej papryki
⚬ 1 łyżka granulowanego czosnku
⚬ 1 łyżka pieprzu ugniecionego w moździerzu
Dodatkowo (polecam, Krystyna Czubówna):
⚬ 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
⚬ 3 ziarenka jałowca
Wszystkie przyprawy ugniatamy w moździerzu
Przygotowanie
⚬ Mięso myjemy, suszymy o odkrawamy odstające fragmenty
⚬ 1 dzień:
-- Otaczamy cukrem dokładnie z każdej strony i w każdą szparkę
-- Wkładamy pojemnika, a pojemnik do lodówki
⚬ 2 dzień:
-- Wylewamy wodę, która to wyciekła z mięsa i obracamy.
⚬ 3 dzień:
-- Wyciągamy, myjemy dokładnie, wycieramy ręcznikami.
-- Otaczamy solą dokładnie z każdej strony i w każdą szparkę
-- Wkładamy pojemnika, a pojemnik do lodówki
⚬ 4 dzień:
-- Wylewamy wodę, która to wyciekła z mięsa i obracamy.
⚬ 5 dzień:
-- Wyciągamy, myjemy dokładnie, wycieramy ręcznikami.
-- Otaczamy mieszanką przypraw dokładnie z każdej strony i w każdą szparkę
-- Wkładamy pojemnika, a pojemnik do lodówki
⚬ 6 dzień:
-- Obracamy. Na tym etapie nie powinno być wody w pojemniku już.
⚬ 7 dzień:
-- Wyciągamy z pojemnika i wkładamy do pończochy (lub jałowej gazy jak jesteś z miasta)
-- Owijamy sznurkiem dosyć ciasno, aby się mięso ładnie uformowało. Ja korzystałem z poradnika: https://www.youtube.com/watch?v=d_YkVpLTrDs
-- Podwieszamy w suchym i przewiewnym miejscu, w moim przypadku wylądowała nad oknem kuchennym.
⚬ Tak przygotowane mięso suszymy przez 10 - 14 dni. Moja suszyła się 11 dni.
⚬ Wyciągamy i delektujemy się. Mięso dalej trzymamy w lodówce.
Galeria
Suszenie:
https://i.imgur.com/ZxQgA2i.jpg
Wyciągnięte:
https://i.imgur.com/5aOjX2V.jpg
Wygląd z góry:
https://i.imgur.com/uZHgRNa.jpg
Pierwsze krojenie:
https://i.imgur.com/67XDVJv.jpg
Pięknie zbite i sprężyste:
https://i.imgur.com/ZPQqCSJ.jpg
Można uzyskać niemalże przeźroczyste plastry:
https://i.imgur.com/zcBSL9s.jpg
https://i.imgur.com/EILrZ4y.jpg
#schab #gotujzwykopem
źródło: comment_WYA5EI3DwqmMEG3LRggmZi7WiSZ4g2XZ.jpg
PobierzTreść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...