Wpis z mikrobloga

#bojowkapiekarska #chleb #chlebdomowy

Oto mój chleb z cebulą wg. przepisu Mirka @Kurisutofa.
Przepis przekształcilem z proporcji na masę składników.
Proporcje:
6 czesci mąki żytniej (300g)
4 części mąki pszennej (200g - tu wymieszałem razową z T720)
1 cześć zakwasu żytniego (50g - 100g)
woda 300 - 350g (wg. @Kurisutofa konsystencja ciasta na racuchy)
1 łyżeczka soli
65g - 100g cebuli przysmażonej lub podduszonej na oliwie
oliwa 1 - 2 łyżki.
Nie dodawałem ziaren, ale można co kto lubi.
Suche składniki wymieszać, rozrobić zakwas w wodzie, cebulę zeszklić, podsmażyć, co kto lubi.
Wymieszać. Ciasto będzie kleiste, ale musi być dość spójne, bowiem gdy zakwas zacznie pracować uniesie wszystko i konsystencja rozrzedzi się - wówczas ważne, żeby pęcherzyki nie za bardzo uciekały. Wyrośnięte ciasto, może popękać, pojawią się otwarte pęcherze - ale to jest ok. Włożyć do blaszki z papierem do pieczenia. Pozostawić na kilka godzin aż podwoi objętość.
Upiec 180deg/1h. Wkładać do zimnego piekarnika. Przy takim pieczeniu skórka będzie cienka i słabo chrupiąca.
Ale chleb po wypieku przeszedł moje oczekiwania.
Pozdro i dzięki za inspirację. (ʘʘ)
NiewielkiKonikPolny - #bojowkapiekarska #chleb #chlebdomowy

Oto mój chleb z cebulą...

źródło: comment_udyONSjmJ3FCRKLw5w3JU6aMsEaz8QVC.jpg

Pobierz
  • 5