Z jakich materiałów korzystać na początek przygody z testowaniem automatycznym? Nie chodzi mi o materiały stricte do poznania #selenium, bo to ogarniam już w miarę dobrze(a jak nie ogarniam, to znajduję na stackoverflow), a bardziej takie materiały, które uczą dobrych praktyk - jak prawidłowo układać testy, co
@testerzy: Akurat pierwsze 4 kroki myślę, że mam spokojnie zaliczone. Jeśli chodzi o wybór narzędzia to nie jest to tylko moja decyzja, ale też PMa, więc przeprowadziliśmy już pewną analizę tego zagadnienia.
@andriyj Ja bym zrobił tak. W piątek, sobotę zlej na cichą. Jak wrócisz dosyp na 3, 4 dni chmiel i zabutelkuj. Jak postoi tydzień dłużej to nic mu się nie stanie.
@dakcts: mój licznik stanął na 3,5(West Coast IPA dopiero kończy burzliwą część fermentacji), ale w 2018 muszę zrobić dwucyfrową liczbę warek ( ͡°͜ʖ͡°)
A jeśli chodzi o późniejszą filtrację przed rozlewem - stosujecie jakiś filtr? Pończochę/worek/filtr z oplotu? Czy za każdym razem chmiel opada na dno i robicie tylko dekantację? Nie ma problemów z gushingiem wywołanym resztkami chmielin?
@red7000: @flamezz: A po cold crashu butelkujecie w temperaturze do jakiej schłodzi się piwko na dworze czy ogrzewacie do pokojowej? Bo pewnie trzeba wziąć poprawkę na rozpuszczony CO2 dobierając ilość cukru do refermentacji, a w zimnym piwie jest go więcej.
@KrzepkiRadek: Bardziej mi chodziło o Wasze(piwowarów/piwoszy) doświadczenia z danymi chmielami, bo sam nie wiem czego się po niektórych spodziewać. Plus może ktoś warzył według tego zestawu i receptury i chciałby pochwalić/nie pochwalić.
A co ja lubię to ciężka kwestia. Narazie poznaję świat piwa. Pierwsza była pszenica na polskich chmielach, potem milk stout, a ostatnio polskie ale na marynce i lubelskim. A teraz chciałem spróbować czegoś bardziej wyrazistego w aromacie i
@KHOT: Wygląda ciekawie. Jeszcze co prawda nie chmieliłem na zimno, ale może najwyższa pora spróbować. Chociaż obawiam się trochę gushingu jeśli zostaną resztki chmielin.
@andriyj: jesli chcesz robić lagera, to w tej temperaturze wyjdzie co najwyżej steam beer - czyli lager fermentowany w temp. ale'owych. IMO z 14-15 stopniami otoczenia ni diabła nie dostaniesz prawdziwie czystego profilu. Ale US-05 w tej temperaturze będą naprawdę spoko.
Ja dzisiaj robię warkę nr. 22, mam lodówkę, ale lagery jeszcze poczekają aż dopracuję do perfekcji nut brown ale i pozbędę się pomniejszych wad fermentacji ze swoich ales.
@flamezz: Po co utrudniać sobie życie i nabierać chochlą - kup strzykawkę min. 50ml, wydasz mniej niż 2 zł; duża wygoda w pobieraniu próbki i akurat masz tyle, żeby ładnie zmierzyć w winiomierzu z biowinu(chyba, że używasz czegoś innego). Do tego jak będziesz w aptece możesz dokupić takie waciki/chusteczki nasączone izopropanolem, sprzedają po ileś sztuk, a jedna kosztuje dosłownie kilka groszy.
Przed pomiarem tylko przecieram strzykawkę chusteczką, otwieram wieko fermentora(nawet
@hubi-hubi: Też miałem problem z Milk Stoutem, z 15 BLG odfermentował mi do 9 BLG po kilku dniach i stanął na długi czas; pomogło przeniesienie do cieplejszego pomieszczenia(zmiana ledwo o dwa stopnie z 19 na 21) + wstrząśnięcie fermentorem. Fermentacja ruszyła, dość powoli, ostatecznie odfermentował mi do 8 stopni BLG.
Zabutelkowałem przy tym stanie dając 6g/l, minął już miesiąc od butelkowania, granatów nie miałem mimo, że butelki cienkie bezzwrotne. W
Mirki, nie wiecie może, gdzie poszukują testerów oprogramowania bez doświadczenia w #warszawa? Najlepiej max. 3/5 etatu, bo obecnie studiuję. Porozsyłałem już trochę CV, oczywiście szukam dalej, ale może ktoś ma jakąś ciekawą ofertę? Aktualnie bardziej zależy mi na złapaniu doświadczenia niż pieniądzach(tymbardziej, że to start w tej branży, więc nie oczekuję kokosów), bo to znacznie otwiera późniejszą drogę.
@Nivele: FFT po 3 dniach też pokazał 9BLG, ale do kubka wpieprzyły mi się w trakcie muszki octówki, więc nie wiem czy test można uznać za rzetelny, 9 to jednak spora liczba
@Bogdan23: 7,5 a 9 BLG końcowego to trochę różnica, ale nieco mnie to uspokaja ;)
@mercin7: @PennerBlack: brakuje mi dodatkowego fermentora, żeby wygodnie przeprowadzić cichą
@mercin7: brzeczka napowietrzona poprzez rozchlapywanie wężykiem podczas dekantacji z gara, pieniła się konkretnie, więc raczej porządnie napowietrzone; przy poprzedniej warce było to wystarczające natlenienie.
@Toms94: Mireczku, jak postępuje fermentacja milk stouta? W podobnym czasie też go warzyłem, pewnie jednak z nieco innej receptury. Również wyszło mi 15blg początkowego, jednak końcowe 9blg trochę mnie martwi. Jak to wygląda u Ciebie? ;)
@Toms94: laktozy 0,5kg na 20l piwa, więc ekstrakt podbity ledwo o 1,5BLG, drożdże to Mauribrew Ale, temperatura otoczenia to 19*C, więc fermentacja w ok. 21*C;
Mija dwa tygodnie fermentacji, a ekstrakt na poziomie 9(może 8,5)BLG i nie spada.
@Nemrod: a nie jest tak, że przy przelewaniu na cichą pozbywam się większości drożdży i szansa na odfermentowanie jest coraz mniejsza? tak to kiedyś zrozumiałem
@Malowniczys: ok, i tak mam zamiar poczekać do pełnych 3 tygodni, ale jak BLG nie spadnie to dam zachowawczo trochę mniej surowca do refermentacji; z jakiego przepisu robiłeś?
Z jakich materiałów korzystać na początek przygody z testowaniem automatycznym? Nie chodzi mi o materiały stricte do poznania #selenium, bo to ogarniam już w miarę dobrze(a jak nie ogarniam, to znajduję na stackoverflow), a bardziej takie materiały, które uczą dobrych praktyk - jak prawidłowo układać testy, co