Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko267
  • Hity
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Zaloguj się

Popularne tagi

  • #ciekawostki
  • #informacje
  • #technologia
  • #polska
  • #swiat
  • #motoryzacja
  • #podroze
  • #heheszki
  • #sport

Wykop

  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • FAQ
  • O nas
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin
andriyj
andriyj

andriyj

Dołączył 8 lat i 4 mies. temu
  • Obserwuj
  • Akcje 65
  • Znaleziska 0
  • Mikroblog 65
  • Obserwujący 1
  • Obserwowane 1
andriyj
andriyj
andriyj 01.08.2018, 20:33:50
  • 2
Mireczki, poszukuję porad od doświadczonych testerów #testowanie #testowanieoprogramowania na start drogi z testowaniem automatycznym.





Z jakich materiałów korzystać na początek przygody z testowaniem automatycznym? Nie chodzi mi o materiały stricte do poznania #selenium, bo to ogarniam już w miarę dobrze(a jak nie ogarniam, to znajduję na stackoverflow), a bardziej takie materiały, które uczą dobrych praktyk - jak prawidłowo układać testy, co
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

andriyj
andriyj
andriyj
Autor
01.08.2018, 20:49:48
  • 0
@testerzy: Akurat pierwsze 4 kroki myślę, że mam spokojnie zaliczone. Jeśli chodzi o wybór narzędzia to nie jest to tylko moja decyzja, ale też PMa, więc przeprowadziliśmy już pewną analizę tego zagadnienia.
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 03.01.2018, 15:49:28
  • 1
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

not_foxy
not_foxy
not_foxy
03.01.2018, 15:52:14 via Android
  • 2
@andriyj Ja bym wybrała drugą opcję :)
  • Odpowiedz
kws77
kws77
03.01.2018, 16:00:42 via Android
  • 3
@andriyj Ja bym zrobił tak. W piątek, sobotę zlej na cichą. Jak wrócisz dosyp na 3, 4 dni chmiel i zabutelkuj. Jak postoi tydzień dłużej to nic mu się nie stanie.
  • Odpowiedz
dakcts
dakcts
31.12.2017, 08:30:54 via Android
  • 17
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

andriyj
andriyj
andriyj 01.01.2018, 22:55:31
  • 0
@dakcts: mój licznik stanął na 3,5(West Coast IPA dopiero kończy burzliwą część fermentacji), ale w 2018 muszę zrobić dwucyfrową liczbę warek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 01.01.2018, 22:40:10
  • 2
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

andriyj
andriyj
andriyj
Autor
01.01.2018, 22:48:31
  • 0
@cyckonauta: to może lepiej w dwóch zdaniach niż dwóch słowach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj
Autor
01.01.2018, 22:52:46
  • 1
@cyckonauta: obejrzę na wolnym czasie, dziekuję ślicznie Mireczku :D
  • Odpowiedz
TOP___BK
TOP___BK
31.12.2017, 14:26:08
  • 11
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

andriyj
andriyj
andriyj 01.01.2018, 22:51:24
  • 1
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 23.12.2017, 20:44:29
  • 1
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

andriyj
andriyj
andriyj
Autor
25.12.2017, 13:57:19
  • 0
@churagan: @red7000: @flamezz: @Peter_Mountain:

A jeśli chodzi o późniejszą filtrację przed rozlewem - stosujecie jakiś filtr? Pończochę/worek/filtr z oplotu? Czy za każdym razem chmiel opada na dno i robicie tylko dekantację? Nie ma problemów z gushingiem wywołanym resztkami chmielin?
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj
Autor
28.12.2017, 07:45:15
  • 0
@red7000: @flamezz: A po cold crashu butelkujecie w temperaturze do jakiej schłodzi się piwko na dworze czy ogrzewacie do pokojowej? Bo pewnie trzeba wziąć poprawkę na rozpuszczony CO2 dobierając ilość cukru do refermentacji, a w zimnym piwie jest go więcej.
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 17.12.2017, 20:47:14
  • 1
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

andriyj
andriyj
andriyj
Autor
17.12.2017, 21:23:17
  • 0
@KrzepkiRadek: Bardziej mi chodziło o Wasze(piwowarów/piwoszy) doświadczenia z danymi chmielami, bo sam nie wiem czego się po niektórych spodziewać. Plus może ktoś warzył według tego zestawu i receptury i chciałby pochwalić/nie pochwalić.

A co ja lubię to ciężka kwestia. Narazie poznaję świat piwa. Pierwsza była pszenica na polskich chmielach, potem milk stout, a ostatnio polskie ale na marynce i lubelskim. A teraz chciałem spróbować czegoś bardziej wyrazistego w aromacie i
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj
Autor
18.12.2017, 09:48:24
  • 0
@KHOT: Wygląda ciekawie. Jeszcze co prawda nie chmieliłem na zimno, ale może najwyższa pora spróbować. Chociaż obawiam się trochę gushingu jeśli zostaną resztki chmielin.
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj
Autor
18.12.2017, 21:25:28
  • 0
@Sybilla: Zamawiam West Coast IPA ostatecznie - mam nadzieję, że dotrze przed świętami. Do tego standardowo drożdże US05:) Dzięki za pomoc :)
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 10.12.2017, 10:46:13
  • 1
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Peter_Mountain
Peter_Mountain
10.12.2017, 10:53:57
  • 0
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • Odpowiedz
paradoksik
paradoksik
10.12.2017, 15:09:05
  • 0
@andriyj: jesli chcesz robić lagera, to w tej temperaturze wyjdzie co najwyżej steam beer - czyli lager fermentowany w temp. ale'owych. IMO z 14-15 stopniami otoczenia ni diabła nie dostaniesz prawdziwie czystego profilu. Ale US-05 w tej temperaturze będą naprawdę spoko.

Ja dzisiaj robię warkę nr. 22, mam lodówkę, ale lagery jeszcze poczekają aż dopracuję do perfekcji nut brown ale i pozbędę się pomniejszych wad fermentacji ze swoich ales.
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 07.11.2017, 17:42:34
  • 3
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

andriyj
andriyj
andriyj
Autor
07.11.2017, 19:50:00
  • 0
@leopold12: jak pójdę na magisterkę na ten kierunek, to pomyślimy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 05.11.2017, 10:59:06
  • 1
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

andriyj
andriyj
andriyj
Autor
05.11.2017, 11:18:23
  • 0
@Goglez: syrop z cukru i wody zawsze robiłem do refermentacji, kwestia tego czy mogę dać 2l zamiast normalnych 0,5
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj
Autor
05.11.2017, 11:38:34
  • 0
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • Odpowiedz
f.....z
f.....z
konto usunięte 04.11.2017, 20:45:31 via Android
  • 2
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

andriyj
andriyj
andriyj 04.11.2017, 22:55:11
  • 3
@flamezz: Po co utrudniać sobie życie i nabierać chochlą - kup strzykawkę min. 50ml, wydasz mniej niż 2 zł; duża wygoda w pobieraniu próbki i akurat masz tyle, żeby ładnie zmierzyć w winiomierzu z biowinu(chyba, że używasz czegoś innego). Do tego jak będziesz w aptece możesz dokupić takie waciki/chusteczki nasączone izopropanolem, sprzedają po ileś sztuk, a jedna kosztuje dosłownie kilka groszy.

Przed pomiarem tylko przecieram strzykawkę chusteczką, otwieram wieko fermentora(nawet
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 28.10.2017, 16:22:58
  • 2
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

andriyj
andriyj
andriyj
Autor
28.10.2017, 19:26:46
  • 0
@testere_q: Mają wszystko na miejscu, czy lepiej zamówić z wyprzedzeniem?
  • Odpowiedz
hubi-hubi
hubi-hubi
28.10.2017, 17:16:19
  • 1
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

andriyj
andriyj
andriyj 28.10.2017, 19:24:00
  • 0
@hubi-hubi: Też miałem problem z Milk Stoutem, z 15 BLG odfermentował mi do 9 BLG po kilku dniach i stanął na długi czas; pomogło przeniesienie do cieplejszego pomieszczenia(zmiana ledwo o dwa stopnie z 19 na 21) + wstrząśnięcie fermentorem. Fermentacja ruszyła, dość powoli, ostatecznie odfermentował mi do 8 stopni BLG.

Zabutelkowałem przy tym stanie dając 6g/l, minął już miesiąc od butelkowania, granatów nie miałem mimo, że butelki cienkie bezzwrotne. W
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 24.10.2017, 13:22:10
  • 2
Mirki,
nie wiecie może, gdzie poszukują testerów oprogramowania bez doświadczenia w #warszawa? Najlepiej max. 3/5 etatu, bo obecnie studiuję. Porozsyłałem już trochę CV, oczywiście szukam dalej, ale może ktoś ma jakąś ciekawą ofertę? Aktualnie bardziej zależy mi na złapaniu doświadczenia niż pieniądzach(tymbardziej, że to start w tej branży, więc nie oczekuję kokosów), bo to znacznie otwiera późniejszą drogę.

#warszawa #testowanieoprogramowania
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

andriyj
andriyj
andriyj
Autor
24.10.2017, 15:58:33
  • 0
@LiczbaPi: widziałem, już wziąłem pod uwagę :)
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 16.09.2017, 15:01:39
  • 2
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

andriyj
andriyj
andriyj
Autor
16.09.2017, 20:17:42
  • 0
@Nivele: FFT po 3 dniach też pokazał 9BLG, ale do kubka wpieprzyły mi się w trakcie muszki octówki, więc nie wiem czy test można uznać za rzetelny, 9 to jednak spora liczba

@Bogdan23: 7,5 a 9 BLG końcowego to trochę różnica, ale nieco mnie to uspokaja ;)

@mercin7: @PennerBlack: brakuje mi dodatkowego fermentora, żeby wygodnie przeprowadzić cichą
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj
Autor
16.09.2017, 21:48:34
  • 0
@mercin7: brzeczka napowietrzona poprzez rozchlapywanie wężykiem podczas dekantacji z gara, pieniła się konkretnie, więc raczej porządnie napowietrzone; przy poprzedniej warce było to wystarczające natlenienie.
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj
Autor
20.09.2017, 08:33:07
  • 0
@mercin7: drożdże piekarskie w spóźnionym teście FFT odfermentowały mi do 7 BLG, w fermentorze ciągle 9BLG; co mogę zrobić?
  • Odpowiedz
Toms94
Toms94
Toms94
05.09.2017, 12:55:58 via Android
  • 7
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

andriyj
andriyj
andriyj 16.09.2017, 15:30:07
  • 0
@Toms94: Mireczku, jak postępuje fermentacja milk stouta? W podobnym czasie też go warzyłem, pewnie jednak z nieco innej receptury. Również wyszło mi 15blg początkowego, jednak końcowe 9blg trochę mnie martwi. Jak to wygląda u Ciebie? ;)
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 16.09.2017, 22:41:28
  • 0
@Toms94: nie uspokoiłeś mnie, ale i tak dzięki ;)
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 17.09.2017, 12:07:14
  • 0
@Toms94: laktozy 0,5kg na 20l piwa, więc ekstrakt podbity ledwo o 1,5BLG, drożdże to Mauribrew Ale, temperatura otoczenia to 19*C, więc fermentacja w ok. 21*C;

Mija dwa tygodnie fermentacji, a ekstrakt na poziomie 9(może 8,5)BLG i nie spada.
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 17.09.2017, 16:06:35
  • 0
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 20.09.2017, 08:32:15
  • 0
@Toms94: drożdże piekarskie w spóźnionym teście FFT odfermentowały mi do 7 BLG, w fermentorze ciągle 9BLG; co mogę zrobić?
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 14.09.2017, 09:42:33
  • 2
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

andriyj
andriyj
andriyj
Autor
14.09.2017, 10:28:24
  • 0
@Nemrod: winiomierz/areometr z biowinu ; na czystej wodzie pokazuje 0, więc skala się raczej nie przesunęła
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj
Autor
14.09.2017, 10:36:38
  • 0
@Malowniczys: całe 8 BLG różnicy, u mnie tylko 6; dużo dałeś potem cukru do refermentacji? obyło się bez granatów?
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj
Autor
14.09.2017, 10:50:00
  • 0
@Nemrod: a nie jest tak, że przy przelewaniu na cichą pozbywam się większości drożdży i szansa na odfermentowanie jest coraz mniejsza? tak to kiedyś zrozumiałem
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj
Autor
14.09.2017, 11:40:00
  • 0
@Malowniczys: ok, i tak mam zamiar poczekać do pełnych 3 tygodni, ale jak BLG nie spadnie to dam zachowawczo trochę mniej surowca do refermentacji; z jakiego przepisu robiłeś?
  • Odpowiedz
andriyj
andriyj
andriyj 03.09.2017, 19:16:59
  • 2
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

RomeYY
RomeYY
03.09.2017, 19:21:00
  • 1
@andriyj: całkowity, zachowaj spokój
  • Odpowiedz
  • <
  • 1
  • 2
  • Strona 1 z 2
  • >

Osiągnięcia

  • Rocznica
    od 23.07.2022

    Rocznica
  • Gadżeciarz
    od 01.05.2021

    Gadżeciarz

Wykop © 2005-2025

  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • Changelog
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane
  • Ustawienia prywatności

Regulamin

Reklama

Kontakt

O nas

FAQ

Osiągnięcia

Ranking