Aktywne Wpisy
![abc3](https://wykop.pl/cdn/c3397992/abc3_iDbDGjFLBp,q60.jpg)
abc3 +192
![sferahost](https://wykop.pl/cdn/c0834752/c6adf3dc8eadfc4abe91417d6bbf6c010beb67b7b6f3e5c818389784ca6f845d,q60.png)
sferahost +40
Czołem Mireczki!
Z okazji pojawienia się mojej marki hostingowej na wykopie, małe #rozdajo, 10 najwyższych pakietów hostingowych Nitrogen w Sferahost, o pojemności 50GB (NVME) na rok, o sumarycznej wartości 3600 zł do rozdania, po jednym dla 10 losowo wybranych mirków/mirabelek. Warunki są proste, wystarczy być na wykopie więcej niż 30 dni, mieć odblokowane wiadomości prywatne, zaplusować i dodać jakikolwiek komentarz (#usunkonto nie działa ( ͡° ͜ʖ ͡°)) pod tym wpisem. Wyniki ogłaszam jutro, 03.07.2024, godz. 21:00. Jeżeli macie jakieś pytania odnośnie oferty, technikaliów lub inne, możecie pytać prywatnie lub przez zgłoszenie na https://sferahost.pl.
Z okazji pojawienia się mojej marki hostingowej na wykopie, małe #rozdajo, 10 najwyższych pakietów hostingowych Nitrogen w Sferahost, o pojemności 50GB (NVME) na rok, o sumarycznej wartości 3600 zł do rozdania, po jednym dla 10 losowo wybranych mirków/mirabelek. Warunki są proste, wystarczy być na wykopie więcej niż 30 dni, mieć odblokowane wiadomości prywatne, zaplusować i dodać jakikolwiek komentarz (#usunkonto nie działa ( ͡° ͜ʖ ͡°)) pod tym wpisem. Wyniki ogłaszam jutro, 03.07.2024, godz. 21:00. Jeżeli macie jakieś pytania odnośnie oferty, technikaliów lub inne, możecie pytać prywatnie lub przez zgłoszenie na https://sferahost.pl.
wczoraj przyszła do mnie paczuszka z zestawem surowców na West Coast IPA. Czeka mnie zatem pierwsze chmielenie na zimno(w pierwszych trzech warkach tego nie robiłem). Wobec tego krótkie pytanko:
Mam tylko dwa wiadra do dyspozycji(jedno z kranikiem do filtrowania/rozlewania i drugie tylko do fermentacji). Zatem dla wygody warząc piwo nie zlewam go znad osadu drożdżowego z fermentacji burzliwej na cichą, tylko wszystko robię w jednym wiadrze(bez kranika) trzymając nieco dłużej.
Zatem, czy aby nachmielić piwo na zimno wystarczy, że po ustaniu burzliwej części fermentacji, na jakiś tydzień przed planowanym rozlewem wsypię granulat chmielowy do woreczka muślinowego(ew. dodam coś ciężkiego, aby się dobrze zanurzył), a całość wrzucę do fermentora? Nie ma żadnych przeciwwskazań? Można potem normalnie zbierać gęstwę drożdżową? Woreczek muślinowy mogę przegotować w wodzie, a czy chmiel wymaga jakiejś dezynfekcji jeśli jest zapakowany próżniowo w opakowania foliowe(takie aluminiowe)?
#piwowarstwo
A jeśli chodzi o późniejszą filtrację przed rozlewem - stosujecie jakiś filtr? Pończochę/worek/filtr z oplotu? Czy za każdym razem chmiel opada na dno i robicie tylko dekantację? Nie ma problemów z gushingiem wywołanym resztkami chmielin?