Wpis z mikrobloga

@flamezz: spokojnie wbrew pozorom nie tak łatwo jest zakazić piwo, weź wymyj chochlę w ciepłej wodzie, spryskaj ją desprejem i możesz nabrać nią trochę piwa i przelać np. do szklanki, wtedy spryskaj wieczko od fermentora i je załóż, podczas takich zabiegów najważniejszy jest zdrowy rozsądek ale nie ma też co przeginać.
@flamezz: Po co utrudniać sobie życie i nabierać chochlą - kup strzykawkę min. 50ml, wydasz mniej niż 2 zł; duża wygoda w pobieraniu próbki i akurat masz tyle, żeby ładnie zmierzyć w winiomierzu z biowinu(chyba, że używasz czegoś innego). Do tego jak będziesz w aptece możesz dokupić takie waciki/chusteczki nasączone izopropanolem, sprzedają po ileś sztuk, a jedna kosztuje dosłownie kilka groszy.

Przed pomiarem tylko przecieram strzykawkę chusteczką, otwieram wieko fermentora(nawet nie