Aktywne Wpisy
![Smarek37](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Smarek37_qJS3ApN4nu,q60.jpg)
Smarek37 +181
#remontujzwykopem #stolarstwo
Miraski zmontowałem znajomemu takie stare mebelki z odzysku. Ktoś wymieniał i miało iść na śmietnik a dostało drugie życie. Wiadomo nie jest to kuchnia jak z katalogu, ale po małych przeróbkach typu nowe cokoły, kilka wstawek i zrobieniu ściany z tej samej płyty mdf wyszedł całkiem sympatyczny efekt. Wiadomo, nie ma zgrania góry z dołem i szafka narożna przy zlewozmywaku też nie jest szafką narożną tylko taką przeróbką. Blat też
Miraski zmontowałem znajomemu takie stare mebelki z odzysku. Ktoś wymieniał i miało iść na śmietnik a dostało drugie życie. Wiadomo nie jest to kuchnia jak z katalogu, ale po małych przeróbkach typu nowe cokoły, kilka wstawek i zrobieniu ściany z tej samej płyty mdf wyszedł całkiem sympatyczny efekt. Wiadomo, nie ma zgrania góry z dołem i szafka narożna przy zlewozmywaku też nie jest szafką narożną tylko taką przeróbką. Blat też
![Smarek37 - #remontujzwykopem #stolarstwo
Miraski zmontowałem znajomemu takie stare me...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/bcf3ff1b1cc0ceca9cd19869603399881a48ca9061aef6335136a0537bca37ec,w150.jpg)
źródło: IMG_20240603_190020
PobierzZawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
dwa pytanka:
1) Po jakim czasie uwarzyliście swojego pierwszego lagera? Aktualnie mam na koncie jedynie 3 warki, wszystkie górnej fermentacji(pszeniczniak, milk stout i polskie ale), ale kusi mnie, żeby podczas przerwy świątecznej uwarzyć pierwszego lagerka, zwłaszcza, że warunki temperaturowe będą nieco temu sprzyjały. Myślicie, że z tak nikłym doświadczeniem, nie będzie to porywanie się na głęboką wodę?
2) W domu najniższą stabilną temperaturę jaką jestem w stanie zapewnić to jakieś 15*C w nieogrzewanym pomieszczeniu na poddaszu(być może temperatura jeszcze spadnie odrobinę jeśli przyjdą mrozy, ale poniżej 14*C raczej nie zejdę). Ponadto mam możliwość skorzystania z chłodni owoców, gdzie panuje stała temperatura w okolicy 1- 2*C, która byłaby chyba poprawna na etap lagerowania(?). W związku z tym - czy dysponując dwoma takimi pomieszczeniami z takimi temperaturami jestem w stanie wyczarować lagera z w miarę czystym profilem smakowym?
Dodatkowo, jak duża szansa jest na infekcję dzikimi drożdżami podczas procesu lagerowania? W chłodni owoców(jabłek) raczej roi się od dzikich drożdży obecnych na ich skórkach. Fermentory plastikowe będą wystarczająco szczelne, czy to będzie raczej walka z wiatrakami?
Zastosowanie lodówki/chłodziarki narazie nie wchodzi w grę z przyczyn finansowych.
#piwowarstwo
Ja dzisiaj robię warkę nr. 22, mam lodówkę, ale lagery jeszcze poczekają aż dopracuję do perfekcji nut brown ale i pozbędę się pomniejszych wad fermentacji ze swoich ales.