Kwas obecny w mięsie i produktach mlecznych wspomaga walkę z nowotworami
Kwas transwakcenowy (TVA) obecny w mięśniach takich zwierząt jak krowy czy owce oraz w produktach mlecznych poprawia zdolność komórek układu odpornościowego do zwalczania guzów nowotworowych.
Hyrieus z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 92
Komentarze (92)
najlepsze
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.cir.94.9.2090
Poza tym co to dla chłopa poł kilo mięsa, przecież to raptem np dwie piersi z kurczaka "tak obrazowo", na
Tak, jeżeli grupą kontrolną są weganie/wegetarianie, a grupą badaną spaślaki, to nic dziwnego, że takie wyniki wychodzą, jeżeli by badali osoby na keto lub carnivorze, które dbają o zdrowie, nie jedząc na umór i są aktywni fizycznie, to takie wyniki by nie wyszły. Nie ważne co się je, tylko ile :)
ja mam obszerną wiedzę na ten temat i powiem jedno, nie obawiajcie się ludzie, szkodliwość mięsa (czerwonego czy nie) to wierutne bzdury, mięso to
Ja tam jem ponad 0.5kg mięsa dziennie. Coś wątpię aby to zwiększało szansę na nowotwory.
@m_77: No kuźwa! Słodycze też im przeszkadzają?
soja i chityna zrobią z ciebie skoorwysyna
ale chityna i soja zrobią z ciebie soyboya
więc lewaku młody jeśli mięśni się obawiasz
to nie robakiem soję a soją robaka doprawiasz
PS: Gdyby nieprzetworzone mięso powodowało raka to ludzkość dawno by wymarła.
Nawet w odniesieniu do tego co podnosisz, to jeśli oczywiście ktoś ma taką wolę, to z jednego badania epidemiologicznego wyciągnie ktoś, że jedzenie czerwonego mięsa "powoduje" raka czy cukrzycę a drugi, że to czerwone mięso to codzienny mc donalds
A podobno chodzi tylko o kolor.... aby różowy. Bo wędliny brązowawej nikt by nie kupił z racji że jest mało atrakcyjna.