Wpis z mikrobloga

@maks112: Jak od 2003r wybierałem platformę AMD, tak następna modyfikacja sprzętu będzie polegała na przesiadce, na i3 + LGA1155.....

Niestety, ale trochę w tym prawdy jest.
  • Odpowiedz
pierwszy AMD na 55 miejscu w rankingu :D

@ratiel: Ale akurat w tym przypadku wyżej w rankingu nie ma nic tańszego, więc jest usprawiedliwiony :P

Niżej jest gorzej, bo cenowo i wydajnościowo Intel w wielu przypadkach wypada lepiej.
  • Odpowiedz
@gresiu12: Trzeba wziąć pod uwagę, że ten 8-rdzeniowy AMD jest jednak tańszy od tego 4-rdzeniowego Intela. I nie ma też co generalizować. Przy zadaniach dobrze zrównoleglalnych nie ma takiej przepaści. Robiłem swojego czasu testy, że Phenom II X6 za 400 zł kompilował opasłą solucję, tylko 20 procent wolniej od 4-rdzeniowego HT i7 za 1500 zł. Problem jest tylko taki, że wciąż trudno jest pisać dobrze zrównoleglalne programy, ale powoli się to
  • Odpowiedz
@maks112: jak ostatnio składałem PC to chciałem fxa z 8 rdzeniami ale okazało się że nie ma prawie płyt głównych co by go obsługiwały... Po za tym 220 W vs 83 lub 63 W. Mojego i5 zamienię na 7 jak będę mieć trochę kasy za parę lat. AMD ma jeszcze braki we wsparciu chipsetów na płytach głównych. Taka prawda...
  • Odpowiedz