Wpis z mikrobloga

@Al_Ganonim: Bo ciemna masa dojrzała do tego i po minięciu punktu k w przed czasie nastąpiła implozja kwarków a następnie explozja energii z protonów i wybicie elektronów z orbit atomów.
  • Odpowiedz
@Al_Ganonim: Tak sformułowane pytanie tj. "Dlaczego miał miejsce Wielki Wybuch?" jest czysto filozoficznym zagadnieniem gdyż na obecny czas mamy mnóstwo teorii wyjaśniających dlaczego miał miejsce WW np. M-teorię. Prawidłowa odpowiedź na to wymaga wiedzy nie tylko z zakresu astronomii ale też mechaniki kwantowej. Ja przeczytałem trochę książek o astrofizyce min. "Wielki projekt" Stephena Hawkinga i Leonarda Mlodinowa i obejrzałem trochę filmów dokumentalnych o Kosmosie i fizyce kwantowej i całą powagą
  • Odpowiedz
@Herflik: Tylko, że nie do końca dobrze byś powiedział. Pytanie "dlaczego?" pyta nas o cel danej czynności. Fluktuacje kwantowe mogły być przyczyną wielkiego wybuchu (nie wiem, nie znam się). Nie mówi nam to jednak o celu tego zdarzenia, a ten może równie dobrze nie istnieć (chyba, że będziemy rozpatrywać sprawę z punktu widzenia teologicznego lub jakiejś filozofii).
  • Odpowiedz
@Kampala: Cele wybierają sobie ludzie. Burze, huragany, trzęsienia ziemi, supernowe to zjawiska naturalne i nie ma w nich żadnej celowości, choć takie zjawiska są wynikiem związku przyczynowo-skutkowego. Ludziom od wieków wydaje się, że ich miejsce we Wszechświecie jest wyjątkowe - twa tysiące lat istnienia Kościoła Katolickiego zrobiło swoje. Stephen Hawking pisał o dwóch zasadach antropicznych - słabej i silnej.

Słaba zasada antropiczna – obserwowane wartości wielkości fizycznych i kosmologicznych nie
  • Odpowiedz
Cele wybierają sobie ludzie. Burze, huragany, trzęsienia ziemi, supernowe to zjawiska naturalne i nie ma w nich żadnej celowości, choć takie zjawiska są wynikiem związku przyczynowo-skutkowego.

@Herflik: Też tak uważam, ale czysto teoretycznie nie da się wykluczyć tego, że istnieje jakaś siła wyższa czy ultra-zaawansowana cywilizacja, która doprowadziła celowo do wielkiego wybuchu. Tak czy inaczej, nie sądzę żeby ktokolwiek na jakimkolwiek uniwersytecie był wstanie udowodnić coś takiego ;).
  • Odpowiedz
argumenty (obserwacyjne + teoretyczne), które przemawiają za tym, że Wielki Wybuch w ogóle miał miejsce

@Al_Ganonim: Mógłyś podać te argumenty albo odnieść do jakiegoś źródła? Chętnie dowiem się więcej :P
  • Odpowiedz
@janek_kos:

1) Predykcja Kosmicznego Promieniowania Reliktowego (CMB) i później obserwacja go

2) Obserwacyjne potwierdzenie słuszności użytkowania metryki FLRW - z tej metryki wynika, że Wszechświat musiał mieć początek w
  • Odpowiedz
@julbo: dla pasjonatów z żelaznymi nerwami polecam :). Przez najbliższe trzy lata prowadzę wszystkie kursy praktyczne wraz ze studencką sekcją obserwacyjną, więc praktyczni obserwatorzy powinni mieć dobrze :]. A teoretykom zawsze tu jest miło, bo UJ jest szalenie teoretyczny z zasady.

W ogólności studia trudne. Ciężko mi gwarantować, że się będzie dobrze studiowało, bo się program solidnie zmienia i to już nie to samo, co program moich studiów (jeszcze jednolite
  • Odpowiedz