Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto zmienić kierunek kariery na lekarski lub finanse?
Mam prawie 30 lat, skończyłam dietetykę i pracuję w zawodzie, ale coraz poważniej myślę o przebranżowieniu. Ostatnio dokładam do interesu i przestaje mi się to opłacać.

Mieszkam w niewielkim mieście i na ten moment nie mam możliwości przeprowadzki do dużego miasta. Zależy mi na ścieżce, która daje możliwości zatrudnienia również poza największymi ośrodkami.

Jestem w takiej sytuacji, że mogłabym pozwolić sobie na studia. Rozważam kierunek lekarski albo finanse i rachunkowość.

Lekarski zdecydowanie bardziej interesuje mnie pod względem tematyki i charakteru pracy. Mam już podstawy oraz doświadczenie w tematach medycznych, więc nie zaczynałabym od zera. Nie jest to pomysł wynikający wyłącznie z potencjalnych zarobków. Kierunek lekarski otworzyli 30 minut drogi ode mnie, więc mogłabym dojeżdżać.

Po FiR mogłabym szybciej wejść na rynek pracy i zdobywać doświadczenie. Zastanawiają mnie możliwości rozwoju i zarobki w małym mieście po takich studiach. Na miejscu mam tylko kilka biur rachunkowych i kilka zakładów produkcyjnych. Oczywiście tutaj musiałabym zacząć od zera i nie wiem, czy 30 lat na karku nie utrudniałoby mi podjęcia pracy albo stażu.

Chętnie przeczytam opinie lekarzy i osób pracujących w finansach/księgowości:

1. Jak faktycznie wygląda Wasza codzienna praca?
2. Jak oceniacie zarobki w stosunku do odpowiedzialności, stresu i czasu pracy?
3. Czy AI stanowi zagrożenie w księgowości?
4. Czy możliwe jest zrobienie kariery w branży finansowej/księgowości, mieszkając w małym mieście?

Gdybyście byli w podobnej sytuacji i mieli wybrać kierunek dalszego rozwoju, na co zwrócilibyście uwagę?

Z góry dziękuję za pomoc.

#lekarski #fir #studia #przebranzowienie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
📢 Sprawdź nowe narzędzia na mirko.pro - Mirko Pobieracz oraz Mirko Ban

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jeśli stać Cię na 6-7 lat utrzymywania przez kogoś to bierz lekarski. W rachunkowości pracuje rzesza osób, która nie ma wykształcenia kierunkowego, więc konkurencja jest znacznie większa przez łatwiejszy próg, niż po lekarskim. Jako lekarz w pipidówie dostaniesz rewelacyjną kasę w zasadzie na start i to bez specki.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

trochę za późno już na lekarski

a fir jest na liście do ostrzału przez ejaj

Firmę buduj w dietetyce, masz internet dostępny, nie da się jakieś platformy zrobić? Niech ludzie z dużych miast przychodzą ro Ciebie. Jakieś prowadzenie diety i video konsultacje?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Finanse to martwa branża wyżerana coraz bardziej przez A.I. Korzystam sam z Comarcha ERP Optima i jak go sobie zautomatyzujesz oraz doinstalujesz agenta A.I. to wystarczy, że poskanujesz faktury w OCR i program sam ci je zaksięguje, jedynie wystarczy sprawdzić czy dobrał prawidłowe kategorie, nawet sam wszystko do KSEF 2.0. wyśle (sprzdażowe faktury) i pobierze (zakupowe faktury).
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: co mi przychodzi do głowy, to dietetyka + dostawy. Wiadomo są firmy pudełkowe, ale to masówka. Możesz pomyśleć o dietetyce z dostawem dla specyficznych potrzeb/klientów. Ktoś nie lubi pomidora = umiesz to zastąpić czymś innym, bez utraty wartości odżywczych itp. Może umiesz przygotować smaczne posiłki, to taka personalizacja mogłaby mieć silny argument. NIe wiem tylko na ile Twoje miasto jest małe i ile klientów byś znalazła i jaka jest
  • Odpowiedz