Wpis z mikrobloga

chce się uczyc jakiegoś ciekawego języka obcego przez wakacje. może mnie zainspirujecie jakiego warto

#rozkminyblondyny
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hurtwish: Program. Możliwość doboru poziomu. Masz czytanie, pisanie, uczenie się słówek i powtórki. Jak się solidnie do tego przyłożyć to są efekty. Został mi doradzony przez członka rodziny jako szybszy i ciekawszy sposób nauki języka niż ślęczenie nad książkami.
  • Odpowiedz
@hurtwish: moja dziewczyna jest pół-finką i przyjechała do Niemiec mając 15lat, także zna język natywnie i z tego co mówiła kiedyś, to jest cała masa dialektów fińskiego, znacznie się od siebie różniących. Sama wymowa to dramat. Ja kompletnie nie ogarniam tego języka, bo duński jest jeszcze w miare podobny do niemieckiego, ale finski/szwadzki to masakra.

Czasy są generalnie takie same jak w niemieckim - teraźniejszy który może robić także za
  • Odpowiedz
@hurtwish: Fiński to raczej nie skandynawski. Jest z rodziny uralskiej, więc zupełnie nie przypomina naszych indoeuropejskich języków.

Z ciekawych polecam baskijski. Na nic ci się nie przyda, ale też ma bardzo egzotyczną gramatykę.
  • Odpowiedz
@hurtwish: Mniej niż w angielskim. Jak nauczysz się 3 podstawowych to się dogadasz. Trochę nauki jest z rodzajnikami, o tym trzeba stale pamiętać. W języku francuskim "się" odmienia. Są takie udziwnienia. Generalnie język sam w sobie jest fajny, zwłaszcza wymowa. Francuskiego tak dużo ludzi nie zna, więc recytacja fragmentu wzbudza trochę emocji.
  • Odpowiedz