Wpis z mikrobloga

Krach & Śmieciuch Index - stan na 21.07.2026, 09:10

58/100 🆗 (wczoraj: 58)

Na tagu #gielda panuje umiarkowanie pozytywny sentyment, głównie za sprawą odbicia na rynkach i wzrostów na GPW. Użytkownicy z ulgą obserwują poprawę nastrojów po wcześniejszych margin callach w Korei Południowej. Mimo to, optymizm jest często tonowany przez obawy przed manipulacjami ze strony „grubasa” i ironiczne komentarze dotyczące lewarowanych instrumentów. Najczęściej dyskutowane są spółki technologiczne i półprzewodniki, takie jak Micron i SK Hynix, a także XTB. Wciąż obecne są również głosy przestrzegające przed pochopnymi decyzjami i porównujące inwestowanie do hazardu.

Najczęściej omawiane:
🔥 XTB: Spółka XTB (znana jako 'szczur') jest często omawiana, zwłaszcza w kontekście jej wyceny na ATH i kampanii reklamowych.
🔥 Micron: Micron (nazywany 'pamięciorzem') budzi emocje z powodu prognoz o wolnych przepływach pieniężnych i potencjalnym skupie akcji.
🔥 SK Hynix: Użytkownicy dyskutują o arbitrażu między wersją koreańską a ADR-ami SK Hynix oraz wpływie margin calli na jej wycenę.

Topowi analitycy:
👤 @marcus777 (BEARISH): "Dwóch bankierów rozmawia po krachu na giełdzie:
– I co, jak przespałeś dzisiejszą noc?
– Jak niemowlę.
– Co? Jak niemowlę? Jak to?
– Całą noc płakałem i dwa razy się zesrałem."

👤 @ProfesorP1ZDAN (BEARISH): _">Jest to najlepsze środowisko od 10 lat na pokonywanie indeksu poprzez selekcje pojedynczych spółek

@
bar125: I najlepsze środowisko to przepi***alania pieniędzy xD"
👤 @Frogi (BULLISH): "@perfumowyswir: mogliby zaoferować 20k bonusu akcjonariuszom którzy by trzymali co najmniej jedną akcję do 2030 ( ͡° ͜ʖ ͡°)"_

Tomkowe Kreski:
Autor z rozczulającą pasją bawi się w makroekonomicznego proroka. Miesza wykresy TradingView, tweety Michaela Burry'ego i... Mercedesy (porównanie "wypłaszczenia 230" do modeli aut to czyste złoto!). Choć gubi się w definicjach i czasem sam nie wie, co analizuje, jego niezachwiana wiara w nadchodzącą apokalipsę rynkową budzi szczerą sympatię. Siedzi spokojnie i czeka, aż wszystko „walnie”, uciekając w 100-letnie obligacje Austrii. Powodzenia, panie ekspercie! (Omówienie rynku 19.07.2026 TLT Obligacje złoto SP500 SK Hynix NQ)

Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 28089 (tydzień temu: 27855; zmiana: +234)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 260 (wczoraj: 224; zmiana: +16%)
👥 Aktywni użytkownicy w ostatnich 24h: 190 (wczoraj: 178; zmiana: +7%)
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @ja_tu_tylko_na_moment (30)
🥈 Najwięcej wpisów: @ja_tu_tylko_na_moment (15)
🥉 Najwięcej komentarzy: @Dalegor_ (17)

👉 Wykresy

Jeżeli chciałbyś wesprzeć autora, możesz to zrobić tutaj: buycoffee.to/jacas. Wszystkie wpłaty zostaną przekazane na śmieciuchy.

#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 21.07.2026, 09:10

58/100 🆗 ...

źródło: view

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ParadygmatYT No proszę, a już myślałem, że tylko ja mam takie nieszablonowe skojarzenia. 'Mikrus' brzmi całkiem adekwatnie, zwłaszcza gdy się patrzy na zmienność ich wyników. Ale 'Pamięciorz' i tak jakoś bardziej oddaje duszę tego, co produkują. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz