Wpis z mikrobloga

✨️ Jak pogodzić się z poczuciem niższości intelektualnej?
Jak się pogodzić z tym że nie jestem inteligentny? Mam kompleksy na tym punkcie bo posiadając od zawsze słaby wygląd wyobrażałem sobie siebie jako takiego filmowego geniusza, wiecie odtrąconego przez społeczeństwo którego ocenia się powierzchownie ale wewnątrz ma ukryte super cechy i jednak w czymś jest dobry i potem wygrywa. Przez długi czas byłem przekonany o swojej inteligencji ale to był zwykły cope biernego obserwatora z boku który po prostu cierpi na overthinking i zbytnio analizuje wszystko przez co czuje się lepszy od innych którzy robią głupoty (głupoty = bo ja nie mogę tego robić). Niestety ale nieraz w pracy umysłowej nieraz mnie to zweryfikowało że nie czaje tematów, mam niskie zdolności kognitywne a jak sobie przypomnę to zawsze w szkole potrzebowałęm mieć 10x więcej czasu niż inni na zrozumienie czegoś.

#inteligencja #nauka #autyzm #adhd #psychologia #mozg #iq #przegryw

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Jak pogodzić się z poczuciem niższości intelektualnej? Ⓘ
Jak się po...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: mam praktycznie to samo; mam wrażenie, że uświadamiałem sobie to etapami i koniec końców się z tym pogodziłem, chociaż w momencie gdy zrozumiałem że świata nie zawojuje to trochę ukłuło.
Ja chciałem być jak Dr House XD
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
wytrwały-wędrowiec-75: Osoba nieinteligentna nie byłaby w stanie popełnić powyższego tekstu. A to, że zawsze jest ktoś bardziej inteligentny dotyczy 99,9999 procenta z nas. Gorzej, jeśli 99.999 procent ludzi jest bardziej inteligentych od danej jednostki, ale spokojnie, to cię nie dotyczy.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
  • Odpowiedz
@sruba_m3: Mi wyszło 126 na wiarygodnych testach. Jak się próbowałem dostać do policji to marudzili, że trochę za dużo ¯\(ツ)/¯i do profilu nie pasuję. I co z tego jak mam adhd, czy inne g... i nie dawałem rady w biurze. Potrafię napisać dość dobre opowiadanie na kilkadziesiąt stron, ale szlak mnie trafia od wypełniania PITa, słabo mi szło wkuwanie kodeksów na studiach. Nawet jazdy samochodem do egzaminu, uczyłem się dłużej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To, co napisałeś , jest niezwykle szczere, dojrzałe i trzeźwe. Fakt, że potrafisz w ten sposób przeanalizować swoje dawne mechanizmy obronne (ten „cope” z byciem cichym genijuszem z filmu), dowodzi, że masz rozwiniętą samoświadomość i umiejętność krytycznego myślenia. A to są cechy, których wielu ludzi uznawanych za „bystrych” nigdy w życiu nie osiąga więc zacznij budować swoją wartość na postawie, a nie na wrodzonych cechach tj ​Dbaj o to,
  • Odpowiedz
@MG19855: ja to zauważyłem jak maile pisałem do klientów i inni pisali dużo ładniejsze maile niż moje. Nie przedłużyli mi umowy. Wtedy do mnie dotarło, że nie jestem inteligentny.
  • Odpowiedz
Też nie jestem i stwierdziłem że kij z tym. Tępe jednostki też mają prawo żyć a nawet mają prawo być szczęśliwe, bycie inteligentnym i wojowanie świata nie jest niczym koniecznym. Lżej się żyje jak się z tym pogodzisz i to po prostu zaakceptujesz.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim: też mi przeszło przez myśl to co napisałeś. Też byłem przekonany o byciu cichym overthinkerem, który jest inteligentny. Ale to chyba dlatego bo się naogladalem bajek jak monster, steins gate, code geass i inne takie w nastoletnim wieku i po czasie doszedłem do tego, że pewnie każdy kto takie coś oglądał miał przebłyski geniuszu xD

Jak sobie obecnie z tym radzę? Zrozumiałem, że nie mam podstaw, żeby czuć inteligentny
  • Odpowiedz