✨️ Dlaczego Polki decydują się na późne macierzyństwo?Ⓘ Czemu polki tak późno zachodzą w ciąże? Czy to nie jest czasem ryzyko dla dziecka? Spaceruje po galerii i widzę czasem babki w ciąży to na oko mają spokojnie pomiędzy 30-40 lat i aż to dziwinie wygląda. Czasami widzę ukrainki mega młode i mają dziecko to ma większy sens bo gdy masz więcej energii to zajmujesz się dzieckiem i potem masz spokój ale posiadanie dziecka w wieku 30+ to trochę lipa.
@mirko_anonim: Powiem na swoim przykładzie, ja świadomie decyduje się na późne macierzyństwo, a nawet na po prostu zostanie bez potomstwa głównie z powodów mieszkaniowych. Miałam o tyle dobrą sytuację, że kupiłam mieszkanie, ale było mnie stać tylko na jednopokojowe, sorki, ale nie wyobrażam sobie życia z trójką osób w tym mieszkaniu. Kolejny powód to realna obawa o to, że jak wrócę po macierzyńskim do pracy, to mi podziękują następnego dnia,
@mirko_anonim: bo muszą mieć zapewnioną stabilną sytuację. Widzisz w galerii czyli duże miasto czyli tak poniżej 12k zł miesięcznie wydatków nie zejdziesz w przypadku dwójki dzieci. Kto ma to zarobić oboje czy facet?
Wcześniej randkowałam ale raczej faceci nie byli chętni do dzieci, mój mąż sam mówił że wcześniej był w poważnym związku ale go laska zostawiła bo odwlekał ślub i dzieci
@elena-mary: my zdecydowaliśmy się dopiero w mid 30s , dziecko idealne ( ͡°͜ʖ͡°) ale t był ostatni dzwonek tak prawdę mówiąc, chociaż szybko się udało to po 35rz zaczynają się ryzyka jakichś wad, więc trochę słabo
@mirko_anonim: bo większość osób chce mieć w miarę stabilną sytuację życiową zanim podejmie się tak dużej odpowiedzialności jak dziecko. To już nie są czasy, gdzie trzy pokolenia mieszkają ze sobą, większość osób chce mieć własny kąt lub przynajmniej na tyle stabilne zarobki, żeby nie martwić się o koszta wynajmu. Do tego znaleźć partnera w młodym wieku, który byłby gotowy na założenie rodziny to też nie taka prosta sprawa. Do tego
@mirko_anonim: a ja tam z perspektywy czasu (niedługo czwarte dziecko) bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na późne macierzyństwo (po 30 roku życia). Mam ogarniętą sytuację zawodową, w razie rozstania nie będę miała problemów z utrzymaniem siebie i dzieci, jestem świadomym rodzicem, który dba o potrzeby dzieci. Gdybym zaszła w nastoletnią ciążę to skończyłabym ze studiami i nie miałabym konkretnego zawodu.
@kocia_melancholia: @Krolowa_Nauk bo większość młodych julek na studiach i po studiach chce się bawić, a nie myślą o zakładaniu rodziny. Te wasze wymówki o odpowiednich chłopach to taka ogólna bajka kobiet. Większość kobiet w wieku 20-30 lat albo w ogóle nie chce już dzieci, bo chcą podróżować i się bawić na tinderku, albo mówią, że szukają odpowiedniego typa, czyli księcia z bajki 10/10, co też jest wymówką, bo nigdy
@centerario: oczywiście wiele jest takich, o jakich piszesz, ale nie udawajmy, że jedyną przyczyną niskiej dzietności jest postawa kobiet. Całe mnóstwo mężczyzn nie chce mieć dzieci albo nawet nie chce ślubu. Jak dla mnie i pewnie wielu innych kobiet, żeby decydować się na dzieci musi być ślub, a nie na kocią łapę. Znaleźć "dobrego chłopaka" to może faktycznie nie jest problem, ale żeby ten dobry chłopak był jeszcze odpowiedzialny, zaradny
@kocia_melancholia: Badboye na których zawieszacie wzrok nie chcą bawić się w rodzinkę, SZOK (ʘ‿ʘ) a innych chuopów nawet nie zauważacie, że istnieją gdy macie między 18 a 25 lat.
@kocia_melancholia: mówisz banały, które nie mają pokrycia w rzeczywistości, tak samo nie masz pojęcia o rynku matrymonialnym jak o psychologii, kiedyś już Cię wyjaśniłem na temat wolnej woli. Nieświadomość jest błogosławieństwem.
@centerario: właśnie mam większe niż ty, bo jestem kobietą, a według Twojej teorii to kobiety rozdają karty. Widzisz jak dobrze mnie zapamiętałeś. Ja w przeciwieństwie do wielu użytkowników tutaj i również Ciebie, nie cisnę po mężczyznach, ani po Tobie, bo nie potrzebuję się w ten sposób dowartościować.
Czemu polki tak późno zachodzą w ciąże? Czy to nie jest czasem ryzyko dla dziecka? Spaceruje po galerii i widzę czasem babki w ciąży to na oko mają spokojnie pomiędzy 30-40 lat i aż to dziwinie wygląda. Czasami widzę ukrainki mega młode i mają dziecko to ma większy sens bo gdy masz więcej energii to zajmujesz się dzieckiem i potem masz spokój ale posiadanie dziecka w wieku 30+ to trochę lipa.
#dzieci #demografia #wychowanie #polska #niebieskiepaski #rozowepaski #zwiazki #przegryw
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
Wcześniej randkowałam ale raczej faceci nie byli chętni do dzieci, mój mąż sam mówił że wcześniej był w poważnym związku ale go laska zostawiła bo odwlekał ślub i dzieci
@elena-mary: Czy ten outstanding move zakończył się staropanieństwem?
Komentarz usunięty przez autora
Wybrałaś karierę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: image
Pobierz@PfefferWerfer: nie wiem 乁(⫑ᴥ⫒)ㄏ