Wpis z mikrobloga

✨️ Jak rzuciłem korpo i zostałem rolnikiem 2.0
Mireczki, pijcie ze mną kompot (albo chłodnik) – oficjalnie rzucam to całe korpo, IT i klikanie w komputer dla Janusza. Postanowiłem zostać RO-LNI-KIEM i generować mityczne PKB, ale tak po nowoczesnemu, jako rolnik 2.0 (albo rolnik-deweloper)

Dzierżawię całe potężne 0,5 ha ziemi (słownie: pół hektara, czyli 5 tys m² potęgi) jakieś 2 km od najbliższego Baru Mlecznego. Firma nazywa się Korzeń i Liść i wjeżdżam w tzw. rolnictwo rynkowe premium.

Oto mój plan na zostanie milionerem bez dotacji z UE (bo unia daje tylko od 1 ha, pfff, dyskryminacja mikro-przedsiębiorców):

Żadne traktory za milion na kredyt. Kupuję ciągnik jednoosiowy (taka przerośnięta glebogryzarka na sterydach), pancerny telefon z Androidem i laptopa z Windowsem do wystawiania faktur prosto z błota.

Zatrudniam studenta na umowę o pomocy przy zbiorach. Daję mu 35 zł na rękę za godzinę pielenia rzodkiewki. Chłopak zarobi na czysto więcej niż w maku, a przy okazji da zarobić miejskiej komunikacji, bo czymś na to pole musi dojechać.

Kupuję 20 kur niosek i buduję im kurnik na kółkach (tzw. Chicken Tractor). Wpuszczam je na grządki, a te małe skubańce wyjadają robaki, chwasty, przekopują ziemię pazurami i zostawiają darmowy nawóz. Tylko trzeba uważać, bo kurzeniec jest "palący" i jak sałata dostanie za dużo azotu prosto z kupy, to spłonie jak moje oszczędności na kryptowalutach.

Bar Mleczny dzwoni, że Julki i Oskarki zjadły cały szczypiorek do jajecznicy. Ja pakuję towar w perforowane skrzynki Euro, odpalam mojego grata i w 15 minut dostarczam świeże bio-nowalijki.

Z moich wyliczeń w Excelu wynika, że w wariancie optymistycznym wyciągnę z tego 100k+ rocznie na rękę. Przebijam średnią krajową zbieraniem rukoli i głaskaniem kur, podczas gdy wy dalej będziecie płakać na tagu #nieruchomosci i robić nadgodziny w januszexach

Czekam tylko, aż minister rolnictwa zobaczy moje wykresy efektywności z hektara i zaprosi mnie na debatę o rewolucji w agrobiznesie. Zawołam go na LinkedInie, niech widzi potęgę chłopo-kapitalizmu!

Kto chce rezerwować pęczek rzodkiewki premium (bez chemii, tylko na kurzeńcu i miłości), niech plusuje ten wpis!

#rolnictwo #biznes #wlasnafirma #korzenilisc #chwalesie #kury #heheszki #pkb

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

📒 Notatka moderatora: XDDDDDDDDDDDDDDD

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia