Wpis z mikrobloga

Krach & Śmieciuch Index - stan na 27.05.2026, 09:10

78/100 🚀 (wczoraj: 83)

Na tagu panuje silny rozstrzał nastrojów z wyraźną przewagą euforii wywołanej przez rynek amerykański. Trwa absolutny szał na spółki z sektora półprzewodników i pamięci (tzw. „pamięciorze”). Rekordowe wzrosty Micron Technology (MU), który przebił barierę 1 bln USD kapitalizacji, wywołały masową radość posiadaczy oraz potężne FOMO u osób, które „zostały na peronie”. Kontrastem dla amerykańskiej sielanki jest sytuacja na rodzimym XTB („szczurze”). Kurs zanotował mocne tąpnięcie po informacjach o możliwym dokręceniu śruby przez KNF w temacie kontraktów CFD. Wywołało to wysyp prześmiewczych memów, ale też silną reakcję obronną – spora część społeczności uznaje spadki za świetną „promocję” i deklaruje agresywne dokupywanie akcji brokera. Choć pojawiają się pojedyncze ostrzeżenia przed przegrzaniem hossy i bolesną korektą, ogólny apetyt na ryzyko pozostaje na ekstremalnie wysokim poziomie.

Najczęściej omawiane:
🔥 Micron Technology (MU): Spółka rozgrzała tag do czerwoności, rosnąc o około 20% na jednej sesji i przekraczając historyczną kapitalizację 1 bln USD na fali gigantycznej rekomendacji UBS.
🔥 XTB (Szczur): Rodzimy broker zaliczył bolesne tąpnięcie kursu po doniesieniach o planach KNF dotyczących ograniczenia swobody oferowania CFD. Wywołało to lawinę wpisów o uciskaniu „szczura” oraz masowe deklaracje dokupywania dołków.
🔥 SpaceX: Inwestorzy intensywnie dyskutują i dopytują, jak najlepiej przygotować się pod nadchodzące, historyczne IPO kosmicznej spółki Elona Muska zaplanowane na czerwiec.

Topowi analitycy:
👤 @Zebrzysta_Zebra (NEUTRALNY): "kiedy stoisz na peronie gdy cały tag naganiał na pamięciorzy"
👤 @Codon (BULLISH): "nowe ATH w USD, Nvidie wywaliło poza ekran top zysków, co tu się odwala to ja już nie mam pojęcia."
👤 @MatyasHunyadi (NEUTRALNY): "Rynek pamięciorzy i cipiorzy jest tak rozgrzany, że kryptowaluty - bitcoin ze swoim kilkuletnim cyklem zaczyna mi się wydawać rozsądną, przewidywalną inwestycją, co jest p------e."

Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 26302 (tydzień temu: 26153; zmiana: +149)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 587 (wczoraj: 568; zmiana: +3%)
👥 Aktywni użytkownicy w ostatnich 24h: 369 (wczoraj: 384; zmiana: -4%)
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @vladi_putin (48)
🥈 Najwięcej wpisów: @breakdown1 (19)
🥉 Najwięcej komentarzy: @vladi_putin (36)

👉 Wykresy

Jeżeli chciałbyś wesprzeć autora, możesz to zrobić tutaj: buycoffee.to/jacas. Wszystkie wpłaty zostaną przekazane na śmieciuchy.

#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 27.05.2026, 09:10

78/100 🚀 ...

źródło: view

Pobierz
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 27.05.2026, 09:10

78/100 🚀 ...
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach