Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego programiści w Polsce mają wygórowane oczekiwania?
Dlaczego programiści w naszym kraju są tak odklejeni? Był normalny post na FB z ogłoszeniem na juniora, podana stawka 7-10k, podane wymagania. 100% komentarzy to oburzenie i lament. Bo wymagania jak na seniora, bo stawka za mała, itd. No kurde, większość w tym kraju nigdy nie zobaczy 10k a dla nich to mało. Wymagania jak na seniora? Przecież cały świat idzie do przodu to czego oni oczekują? Ja pamiętam czasy że do #korpo wystarczyło że kojarzysz coś takiego jak excel i dukasz po angielsku, a na praktyki trzeba było przejść kilka etapów i nic nie płacili. Trąci to boomerstwem jak u wykładowców którzy całe życie mieli jeden sposób prowadzenia zajęć i ktoś śmie wymagać od nich obsługę rzutnika albo slajdy z laptopa i oburzeni że za duże wymagania, kiedyś tak nie było. Ja nie wiem skąd w Polsce takie ego u programistów, gdzie właściwie nasz kraj to tania kontraktornia a nie inżynierka DeepMind.

#programista15k #programowanie #praca #it #pracait #korposwiat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: od małego byli wychwalani w domach za umiejetności. Ciężką praktyką osiągnęli dobre zarobki. Żyli w czasach kiedy zarabiali dużo, wydawali mało więc mogli odkładać. Ego urosło.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Pielęgniarki mają 150 zł/h na b2b przy podawaniu narzędzi w prywatnych klinikach (instrumentariuszki). To dlaczego ktoś taki kto zna język angielski, ma skończone techniczne studia i posiada jakaś tam jakąś wiedzie nie może oczekiwać od życia 7 netto?
  • Odpowiedz
@Zimm3man: Bo to jest podstawa w zawodzie i każdy powinnien to umieć. Zresztą OP nie napisał o wymaganiach, więc nie wiemy czy było wymagane wykształcenie wyższe. A poza tym od pracy programisty raczej ludzkiej życie nie zależy.

@mirko_anonim Powiem tak - kamilkom krudziarzom od dobrobytu się poprzewracało i tyle.
  • Odpowiedz