Wpis z mikrobloga

@BlackpillMonster: to tak samo jak na butkamie nauczyli cię j---ć kontrolery w spring boocie i pisać N+1 przez Hibernate, a później na rozmowie o pracę w której wymagana była znajomość baz danych pytają cię w jaki sposób PostgreSQL implementuje MVCC ( ͡º ͜ʖ͡º)

czasy się zmieniają ale butkamy i ich jakość pozostaje taka sama
  • Odpowiedz
@some_ONE: no ale w sumie po co Ci to potrzebne? Takie coś to można pytać kogoś jak idzie robić te bazy danych do jakiegoś Oracle czy innego gówna, a nie zwykłego dewa co ma cruda pisać xd.
  • Odpowiedz
no ale w sumie po co Ci to potrzebne? Takie coś to można pytać kogoś jak idzie robić te bazy danych do jakiegoś Oracle czy innego gówna, a nie zwykłego dewa co ma cruda pisać xd.

@Zimm3man: deva który idzie robić bazy danych to raczej nie pytasz jak koncepcyjnie działa MVCC tylko jak on by to zrobił lepiej i pytasz go o jakieś szczegóły na niskim poziomie (nie wiem bo
  • Odpowiedz
@some_ONE: No jeszcze w życiu w sumie nie spotkałem się, aby dew wybierał technologie. Zazwyczaj jest to już narzucone przez projekt/architekta/tl'a. I po prostu używa tego jak narzędzia. A to czy dana baza jest optymalizowana pod read | write czy cokolwiek innego to chyba jest głównie przydatne na etapie doboru narzędzi jak pisze się coś od 0. Jakbym miał wiedzieć takie wszystkie rzeczy to by mi łeb pękł. To tak
  • Odpowiedz
No jeszcze w życiu w sumie nie spotkałem się, aby dew wybierał technologie

@Zimm3man: a co za różnica czy dev czy tech lead?
ja się spotkałem, a później po pół roku okazało się że partycjonowana rozproszona baza danych wybrana tylko dlatego bo w innym projekcie działała to nie najlepszy pomysł

ten inny projekt przez 2 lata nazbierał może 10 GB danych, a w nowym 10 GB to potrafiło przerosnąć dziennie
  • Odpowiedz
@some_ONE: Nie wiem, może to dla mnie dziwne bo nigdy się z takim czymś nie spotkałem. Zawsze jak robiłem w big korpo to tam w sumie przychodziłem na już rozpoczęty projekt do którego się dopisywało funkcjonalności. Wyboru narzędzi nie było bo wybór już został dokonany. Raz pisałem coś od 0, to wtedy principale z archami i tlami poniekąd narzucili stack
My mieliśmy tylko robić czarną robotę i nie mieliśmy za
  • Odpowiedz