Aktywne Wpisy

32cm +424
źródło: FB_IMG_1778474329940
Pobierz
Hej! Mam obecnie iPhone 14 pro. No i w sumie oprócz tego, ze zjechałem juz baterie (80%), to telefon działa idealnie. Jest szybki, ma fajny ekran, robi świetne zdjęcia. Do tego używam go czasem jako kamerki internetowej podczas calli - jakość jest po prostu rewelacyjna. Zastanawiam się czy jest sens wymiany tego modelu na nowy, ale nie widzę po prostu żadnych argumentów. Wymienię baterie za około 300zl i będzie idealnie. Co myślicie?

Witam. Obecnie jestem w trakcie rozwodu. Mamy rozdzielność majątkową z żoną ale wcześniej wzięliśmy kredyt i wybudowaliśmy dom. Dysponuję obecnie majątkiem ruchomym jak i nieruchomym. Mamy 3 synów (małoletni).
Chciałbym spisać testament ze względów zdrowotnych bo bez niego wszystko przechodzi na dzieci i żonę z tym, że żona zarządza spadkiem dzieci?
W testamencie do wszystkiego chce powołać moje rodzeństwo. Nie chcę wydziedziczać synów ale czy mogę zapisać, że moi rodzice i brat przekażą spadek po mnie dzieciom jak one ukończą 18 lat? Zdaję sobie sprawę, że różnie w życiu bywa, długi itp. ale mam pełne zaufanie do rodzeństwa.
Czy jak mnie zabraknie to wtedy moje rodzeństwo i żona, synowie wszyscy dostają równe części mojego spadku? Czy u notariusza w testamencie można przekazać jakiś zapieczętowany, osobisty list dla dzieci?
#prawo #spadek #testament
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
@mirko_anonim: tak
można uregulować to odpowiednimi zapisami w testamencie, ale nie stricte jako "przekazanie spadku jak ukończą
Ustawowo dziedziczy żona (połowę) i dzieci (po 1/3 z drugiej połowy) i od tego będą dochodzić zachowku. Jeśli zdążycie się rozwieść, to w ustawowym dziedziczeniu uczestniczą dzieci (po 1/3) i zachowek będzie od całości. Oczywiście rękoma dzieci zrobi to
Będziesz ten testament na kartce pisał?
Nie.
Napisze go notariusz.
Powiesz mu co chcesz osiągnąć i to taki testament Ci zrobi. Zapłacisz tyle co za każdy
@mirko_anonim: jak przepiszesz na małoletnie dzieci to sąd zamrozi masę spadkową do osiągnięcia pelnioletności. Niestety matka dziecka jest najlepszym spadkobiercą. Chyba że.jest patuską, to wtedy niekoniecznie.