Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #it #sztucznainteligencja

Miałem pierwszą prawdziwą nieprzyjemność spotkania się z polskimi tech-ejaj-brosami , w kwestii ewentualnego doradztwa. Prowadzą jakąś firmę, która jest jak się okazało jest w 100% wajbkodowana. Kompletnie nie zrozumieli nic, co do nich mówiłem. Nie wiedzieli, jakie implikacje mogą mieć takie kwestie jak:

- brak deterministycznego debugu
- ownership
- akumulacja wiedzy
- dlugoterminowe mainatility

I przede wszystkim spojnosc architektoniczna. Najważniejsza kwestia: separation of concerns / single responsibility. Tzn, coś, co uczy się studentów na 1 roku: kolejne prompty generuja kod w izolacji: kazdy kawalek moze byc lokalnie poprawny, ale calosc nie trzyma sie razem. Brak jednej spojnej wizji jak system jest zbudowany, bo "architekt" to de facto seria niezaleznych sesji z modelem.

Powiedzieli mi, że do roku 100% software bedzie generowane przez AI. Powiedziałem im, żeby się wzięli najpierw za książki. I niegrzecznie odmówiłem współpracy. Tfu
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: U mnie CEO też coś przebąkiwał, że za parę lat kod nie będzie miał żadnej wartości, bo każdy może go sobie wygenerować. Jak go zapytałem czy byłby w stanie napisać specyfikację dla Excela i ile stron by miała, to chyba trochę się zreflektował xD
  • Odpowiedz
  • 3
@JamesJoyce Ja najbardziej obawiam się właśnie tej akumulacji wiedzy - ludzie zamiast pytać publicznie (na forach, Stack Overflow, itp.), to pytają AI. I w konsekwencji nikt nie skorzysta z tej samej wiedzy drugi raz tylko będzie kolejny raz odpytywał AI, nieraz o to samo. Więc wytworzona raz wiedza nie będzie dostępna publicznie, a jedynie w ramach konkretnej AI, wypuszczonej przez jedno z wielkich big-techów.

Innymi słowy to następny krok prowadzący do
  • Odpowiedz
@mp107:
wyciągasz z takich konwersacji koktail informacji na dany temat, weryfikujesz, dajesz delikatny szlif
i masz gotową ściągę w pdf dla siebie lub kolegów na mirko

potem crawler bigtechu znajduje ściągę, uznaje za sensowne źródło i powiela te same treści w promptach innych ludzi którzy myślą, że znaleźli złoto

w skrócie z pupy do japy i spowrotem, i tak w kółko
  • Odpowiedz