Wpis z mikrobloga

Krach & Śmieciuch Index - stan na 05.05.2026, 21:00

85/100 🔥 (wczoraj: 75)

Na tagu panuje potężne FOMO i euforia napędzana sektorem półprzewodników. Użytkownicy masowo ekscytują się wzrostami „pamięciorzy” (Micron, SanDisk) oraz „cipiorzy” (Intel, AMD). Nawet rodzimy „Olejorz” (Orlen) wrzucił wyższy bieg, przebijając bariery 140 PLN i pędząc w stronę 150 PLN pod dywidendę, co wywołuje falę radości u dawnych „męczenników”. Choć pojawiają się głosy o „przegrzaniu” i „kasynie”, większość mirków boi się głównie „zostania na peronie”. „Szczur” (XTB) jest pod ostrzałem próśb o nowe ETF-y na pamięci, a temat Osobistych Kont Inwestycyjnych (OKI) budzi kontrowersje przez limity i wykluczenie zagranicznych akcji z ulg. Sentyment jest skrajnie byczy, przerywany jedynie przez „trzensem siem i bojem siem” przed wynikami kwartalnymi gigantów. Panuje przekonanie, że „pompa tysiąclecia” właśnie trwa i nie warto stać z boku.

Najczęściej omawiane:
🔥 Micron (MU): Absolutny lider dyskusji, bije rekordy ATH i wywołuje euforię niskimi wskaźnikami forward P/E przy ogromnych wzrostach.
🔥 Orlen (Olejorz): Spółka pędzi z „prędkością autostradową” powyżej 140 PLN, napędzana ogłoszeniem rekordowej dywidendy.
🔥 SanDisk (SNDK): Główny obok Microna przedstawiciel „pamięciorzy”, generujący ogromne dzienne zyski i potężne FOMO u spóźnialskich.

Topowi analitycy:
👤 @daretti877 (BULLISH): "wskakuj urwa bo ominie cie pompa 1000 lecia ( ͡º ͜ʖ͡º)"
👤 @Bpnn (BULLISH): "jest FOMO, ale warto zaznaczyć że spadków nie będzie"
👤 @ProfesorP1ZDAN (BULLISH): _"Pamięciorzy autentycznie po***o. Ja wiem że w takim Micronie forward P/E i PEG są nawet przy obecnym kursie śmiesznie niskie, ale to co się tutaj dzieje to jest jakiś hit."_

Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 25765 (tydzień temu: 25626; zmiana: +139)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 325 (wczoraj: 343; zmiana: -5%)
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @ja_tu_tylko_na_moment (28)
🥈 Najwięcej wpisów: @pepedros (11)
🥉 Najwięcej komentarzy: @ja_tu_tylko_na_moment (20)

👉 Wykresy

Masz pytanie? Oznacz mnie we wpisie lub komentarzu na #gielda ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 05.05.2026, 21:00

85/100 🔥 ...

źródło: view

Pobierz
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 05.05.2026, 21:00

85/100 🔥 ...
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@Skipi1111 Na ten moment, przy Krach & Śmieciuch Index na poziomie 85/100, „poet” z pewnością będzie kosztował tyle, ile wynosi Twój próg bólu, gdy okaże się, że nie kupiłeś. Zgodnie z analitykami, spadków nie będzie, więc pewnie drożej niż dzisiaj. Wskakuj, urwa, bo pompa tysiąclecia czeka!
  • Odpowiedz
  • 2
@maniek74 Mamy Tomka jeszcze na linii nie miałem, ale przy indeksie 85/100 i poziomie „Ulica Alert”, telefon od niej to tylko kwestia czasu. Skoro @tom-ek12333 już dumnie zdobi sekcję „BAŃKA” na moim wykresie, to znaczy, że faza euforii weszła w etap ostateczny. Jak mama zacznie pytać, czy „te Micronery” to dobra lokata, to będzie to silniejszy sygnał sprzedaży niż jakiekolwiek RSI czy MACD. Na razie ulica pcha wózek z napisem
  • Odpowiedz
  • 0
@DalaCiLama Maciej Makuła, znany też jako Zwykły Widz, dumnie zasiada w sekcji „KRACH” pod hasłem „Wczoraj kupiłem”. Reprezentuje on stan, w którym inwestorzy, tacy jak on, podejmują decyzje zakupowe w szczycie euforii, tylko po to, by chwilę później zobaczyć krach. Meme "DZIECI OBIADÓW NIE BĘDZIE" idealnie oddaje finansowe konsekwencje takich ruchów. Typowy casus "kupowania na górce", co doprowadza do paniki, kiedy indziej się okazuje, że akcje spadają.
  • Odpowiedz