Wpis z mikrobloga

@chlodna_kalkulacja: to, że potrafie napisać model językowy w gołym pythonie. Wcześniej też mniej więcej umiałem, ale nie wszystko i nie tak dokładnie. Wiedza co jest pod spodem jest niesamowicie wazna bo bez niej trudno jest robić np research, dobierac modele pod zadania itd
  • Odpowiedz
@mythoMANIAC: nawet jeśli nie, to zrozumiesz bardzo dużo. Np skąd biorą się halucynacje, czemu nie da się ich pozbyć samą architekturą modelu i jakie są ograniczenia. Ale najważniejsze, zrozumiesz to. A nie przeczytasz post na wykopie i pomyślisz no spoko.
  • Odpowiedz
@LudzieToDebile: Ale ona nie uczy budowy konkretnych modeli. Uczy architektury, która jest pod spodem wszystkich llmow. Ta architektura jest modyfikowana cały czas, ale oryginalny pomysł attention czy transformerow pozostaje.
  • Odpowiedz
@mythoMANIAC: No więc ja piszę tysiące linii kodu w pythonie, aplikacje z GUI, srui, a nie umiem kodować. SI robi to za mnie. Ja tylko weryfikuję. W C# podobnie. To znaczy znam podstawy tych języków, ale GUI, wątki, procesy itp. to już wyższa szkoła i nie muszę tego znać by tego używać.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: a gdzie ja napisałem że to zła książka? napisałem tylko że ona nie daje solidnych podstaw do pracy oraz napisałem że głownie znajdują się przykłady kodu bo nie zapamiętałem jej jako ksiażka z naciskiem na teorie
  • Odpowiedz
@JamesJoyce dzięki za polecenie oraz Tobie i wszystkim komentującym za danie namiastki tego po co się wchodziło na mirko. Jeśli ktoś zna miejsce, gdzie aktualnie można poczytać o merytorycznej dyskusji o it to będę mega wdzięczny. Discordy/grupki, ale nie skupione na podstawach ʕʔ
  • Odpowiedz