Wpis z mikrobloga

Wleciał kolejny update do SZKELETAL-a. Niby skromny, a znów zeszło nad tym tyle czasu, jakbym co najmniej przepisywał silnik od zera. Skupiłem się głównie na tym, żeby gra przestała kłuć w oczy brakiem spójności w odstających od siebie grafikac, oraz, czysto teoretycznie, pozbyłem się kilku irytujących błędów.
@Lolien1 – Ty je zgłaszałeś. Daj znać, czy faktycznie udało się je wyeliminować, czy tylko zamaskować nowymi. ;)

Oto co nowego:

🎨 WIZUALIA
- Color Correction Objektów: Ujednoliciłem kolorystykę. Wrogowie, przeszkody i znajdźki w końcu nadają na tych samych falach, więc grafiki z różnych parafii przestały się ze sobą gryźć. Jest bardziej spójnie niż było.
- Odświeżony mobek "Szkeletal": Nasz tytułowy celebryta dostał nową grafikę i animacje. Dalej jest martwy, ale przynajmniej wygląda nieco świeżej.
- Animacje: Przyspieszyłem ruch niektórych wrogów, żeby mniej "płynęli" po mapie. Czy dalej wygląda to nieco lipnie? Owszem. Ale na razie tak zostanie, musimy z tym żyć.

🐛 FIXY
- Ziemniaczki teoretycznie przestały formować związki zawodowe i nie powinny już blokować się w jednej linii, zwłaszcza w late game.
- Powidoki: fale uderzeniowe, ziemniaki i LudoBoxy nie powinny już zostawiać po sobie duchów na mapie. No ale zobaczymy
- Naprawiłem też kilka innych pierdół, o których nie warto nawet wspominać, bo i tak nikt nie zauważy.

Poczyniłem też kolejne kroki w stronę zbióreczki, żebyście mogli zaklepać klucze na Steam, zanim to wszystko wybuchnie. Obecnie czekam praktycznie już tylko weryfikację, więc kiedy to faktycznie ruszy? Kij go wie. Procedury są nieubłagane. Może na dniach, może na tygodniach. A w międzyczasie powoli sobie będę jeszcze coś przy tym dłubał... Może.

Do ogrania póki co na: https://wypok.itch.io/szkeletal

#szkeletal #skeletal #bekazludologuff #kiszak #gry #gryzadarmo #gamedev
Luck_89 - Wleciał kolejny update do SZKELETAL-a. Niby skromny, a znów zeszło nad tym ...

źródło: aktualizacja_color_correction

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 5
@MemeFairy - myślę że uda się wypuścić, koszt wyceluje za pewnie nie więcej niż przyslowiowa dyszka, bo nawet tyle bądźmy szczerzy, nawet tyle to nie jest specjalnie warte.

@miloszy - pisalem do niego jak wychodziła pierwsza wersja na itch.io, także wie o gierce, ale pisał że ma wtedy za dużo na głowie. Przypomnę się może jak już giereczka wystartuje zbiórka albo będzie już na steam

@Mistrzwstrzemiezliwosci: mam gdzieś
  • Odpowiedz
@Luck_89: Nie no, nowy design Szkeletala jest k--s, jak sie ich nazbiera cała banda i sunął w strone wampira to jak jakiś atack of titan XD. I przyznam że problemy które były wcześniej albo przestały sie rzucać w oczy, albo przestały istnieć ;P. Bo jak rozumiem rare zgniła różowo-fioletowa pyra to efekt zamierzony
  • Odpowiedz
  • 1
@Lolien1: dobrze słyszeć. Tak chciałem trochę odróżnić małe ziemniaczki, dających po 1 punkcie, od tych średnich i wielkich dających więcej punktów, no to dałem im delikatnie inne kolorki. W sumie taki zmaysł był od początku tylko w ramach pierdyliarda innych bugów nigdy się nie zmaterializował. Dziś w sumie wleci jeszcze jeden update, ale głównie związany z problemyami w wczytywaniem się gry na urządzeniach z mniejszą ilością pamięci / mobilkach /
  • Odpowiedz
  • 1
@Chce_tylko_byc_obok_Ciebie: sprawdź dzisiejszy build 0.204 czy widzisz poprawę, mam nadzieję, że właśnie udało mi się wyliminować te problemy na słabszych urządzeniach. Włąśnie wrzuciłem na itch.io. W razie czego sprawdź w karcie prywatnej aby na pewno zaczytało zmiany lub zrób ctrl+r / ctrl+f5 podczas wczytywania gry. Daj znać, każdy feedback jest cenny!

Pozdro
  • Odpowiedz
  • 1
@Chce_tylko_byc_obok_Ciebie: w sumie wleciał jeszcze jeden hotfix 0.205, powinno już przynajmniej poprawnie wczytywać menu i grę na laptoku, chociaż optymalizacja jeszcze widzę może dawać trochę do życzenia, no ale będe nad tym pracować w ramach rozwoju gry. Daj znać.
Obecnie pracuję nad jako tako stabilnością i tym by również jako tako gra wyglądała. Później się będzie myśleć nad dodatkami oraz większą jeszcze optymalizacją, bo jest kilka punktów które jeszcze kwiczą.
  • Odpowiedz
@Luck_89: Po patchu gra śmiga w zasadzie doskonale. Czasami są lekkie ścinki związane z "umywalką", szczególnie jak wchodzi w kolizję z innymi obiektami (prześwituje przez drzewa to światło, które z niej bije i chyba od tego spadki płynności). Wydaje mi się też, że zdrowie Arkadikutassa nie skaluje się poprawnie i na późniejszych etapach spływa natychmiastowo, takie mam przynajmniej wrażenie że się nie skaluje, nie jestem pewien jak jest.

Zrobiłeś super
  • Odpowiedz