Wpis z mikrobloga

@perfumowyswir: poki rynek wyglada jak wyglada to i tak tacy ludzie inaczej jak po znajomosci pracy nie dostana... ale za to widoczny jest inny trend, gdzie ludzie przestaja umiec programowac bez dostepu do jakiegos chata... taki projekt dla pasjonata to jak sznur na szyje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
musisz konkurować z Julką co nie wie czym jest int, ale wysrała kilka aplikacji z claude code.

@perfumowyswir: Jeżeli jako wykształcony programista po studiach musisz konkurować z taką Julką to chyba coś Ci poszło nie tak, jak powinno...
  • Odpowiedz
@perfumowyswir: No tak średnio, claude/codex są super, ale przy bardziej zaawansowanych rzeczach wykładają się. Jak pracujesz przy czymś zaawansowanym, czy to algorytmika, czy to problemy typu race condition/multithreading, to claude wykłada się. Czasem zaimplementuje rozwiązanie ale skrajnie niewydajne. Ale fakt faktem crudziarze to są do zwolnienia, bo już jeden crudziarz + calude zastępuje czterech.
  • Odpowiedz
@perfumowyswir: Ale przecież vibe codowane aplikacje to prototypy. To że ktoś je faktycznie wrzuca na produkcję to jego sprawa, bardzo szybko pożałuje. Minus jest taki, że wymagania urosły i teraz od midów wymaga się tyle co kilka lat temu od seniorów, a seniorzy to teraz właściwie team leaderzy.

Problem jest raczej z gównianym procesem rekrutacji, bo ludzie robią CV pod ATSy za pomocą AI, które wysrywają im losowe "Przyspieszyłem wdrażanie
  • Odpowiedz
@perfumowyswir: No ale to zależy co to za saasy. Jeśli AI podpiął ci cały system płatności, generowanie faktur, sprawdzanie klientów w Vies z reverse charge, jesteś zgodny z GDPR i inne tego typu rzeczy to ja bym chociaż raz na jakiś czas sprawdził manualnie czy wszystko jest ok
  • Odpowiedz
@perfumowyswir: w sumie bez linków to nie ocenię, możesz napisać cokolwiek xD Ale jak ci to działa to git, chociaż pracuję z AI i widzę co ono robi i jakie miny zostawia, dlatego mocno wątpię że ktoś bez wiedzy może zrobić dobry produkt. A jeśli masz wiedzę to już nie vibe coding, bo mi też 90% kodu generuje AI, ale robi to dobrze tylko dlatego że wiem jakie mu dać
  • Odpowiedz
No tak średnio, claude/codex są super, ale przy bardziej zaawansowanych rzeczach wykładają się. Jak pracujesz przy czymś zaawansowanym, czy to algorytmika, czy to problemy typu race condition/multithreading, to claude wykłada się.

@RapIArbuzy: zepnij sobie Claude z Codex żeby razem omawiały sobie problem, może to Ci poprawi jakość.
  • Odpowiedz
@perfumowyswir: cope kogo? Mainstreamowych mediów? xD Tych samych, które przez ostatnie kilka lat wszem i wobec wieściły koniec IT, bo zastąpią wszystkich najpierw algorytmami, potem AI, a na koniec okazało się, że AI co prawda kodzi, ale powoduje więcej błędów, co skutkuje małą produktywnością jeśli używa go osoba, która nie ma doświadczenia, a zwiększa produktywność dopiero kiedy używa AI profesjonalista?

Cope to widzę u ciebie, że jednak, jak to zwykle
  • Odpowiedz
@perfumowyswir: Niby jak wyczytałeś, że nie nauczyłem się korzystać z agentów? xD
tyle miesięcy, a Ty nadal nie nauczyłeś się poprawnie czytać ze zrozumieniem eh. Takie osoby pierwsze będą tracić pracę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz