Wpis z mikrobloga

#devopsiarz #programista15k #programowanie

Serio tak jest że jak ktoś 40+ w IT itp to wywalają z pracy - stanowisk na rzecz młodego pajeta itp? Pytam tylko dlatego że ostnio był taki wpis sugerujący że starszych nawet zaprawionych w temacie zamieniają na młodszych, czy to jest prawda?

Ja nie mam wykształcenia i nie pracuje w it ale powiem wam że jak miałem 16-20 lat to mogłem grać miesiącami - latami w gry online i nic mi nie było, a teraz jak sobie robię maraton w jakąś gre online np 3-5 miesięcy to czuje się jak wrak człowieka, ze względu na to że stary jestem i już przy kompie nie potrafię wysiedzieć tyle co kiedyś, komputer strasznie potrafi zmęczyć, może to o to chodzi.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Drake1: Z perspektywy osoby, która zarówno zwalnia jak i zatrudnia w IT to wiek ma trzeciorzędne znaczenie i liczą się kompetencje. Dla osób 40+ istotną kompetencją w dzisiejszym świecie jest zwyczajnie adaptowalność. Wtedy mogą wygrywać z młodym narybkiem doświadczeniem.
IT to obszar, w którym nie można na zbyt długo stanąć w miejscu. Jeśli masz 40+ i nie nadążasz za tym czego oczekuje dzisiejszy biznes i Twoje bezpośrednie otoczenie to szansa
  • Odpowiedz
@Drake1: a gdzie ci pasuje 40 latek do MŁODEGO I DYNAMICZNEGO ZESPOŁU?

Prawda jest taka, że taki 30-latek dopiero co ma małe gówniaki, kredyt na 30 lat, leasingi itd to idealny niewolnik, bo jego mózg jest w primie, wydaje mu sie że zwojuje świat, zrobi kariere, będzie z---------ł, robił nadgodizny, dokształcał się

40-latek? Stawia na work life balance, relacje rodzine, praca 8h i do domu. W dodatku przez 15+ lat expa musisz
  • Odpowiedz
@elo_kebab: Ty jednak nie jesteś zbyt mądry. Weź najlepszych programistow z np OpenAi Antropica czy Google i powiedz mi ile mają mniej więcej lat? Np Sutskever czy Karpathy? Chyba koło 40. Ile lat ma Linus? Pewnie z 25, nie?
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Karpathy to sie nadaje tylko do walenia konia przez ludzi którzy nie ogarniają tematu. Każdy choć troche obeznany w temacie wie, że ten cały Karpathy to taki zwykły populista, który gada co chce pod publike, w poważnych firmach poważni ludzie mają beke z karpathiego, to taki "influencer AI" z twittera.

źle to o tobie raczej świadczy skoro to twój guru
  • Odpowiedz
@elo_kebab: Ale wiesz, że on w głównej mierze odpowiada za współczesne gen ai? Weź chociaż raz mów nazwiskami kto ma bekę, kto jest obeznany w temacie itd. Bo czasem myślę że jesteś botem
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: on jest tak odpowiedzialny za współczesne gen AI jak Altman i CEO Antropica, którzy od 3 lat głosza że juz za 3 miesiące 90% programistów leci do kosza

ile mam jeszcze k---a czekać
  • Odpowiedz
@elo_kebab: Ale wiesz, ze to on stoi za vibe codingiem? I „Software 2.0" programowanie poprzez dane i wagi sieci zamiast kodu? Karpathy nauczył branżę jak trenować sieci, wytłumaczył światu jak działają LLMy i nazwał dwa paradygmaty, które definiują obecną erę Software 2.0 i vibe coding
  • Odpowiedz
@Drake1: wziąłem mlodego niedawno, n--------a wszystko w ai i mówisz mu, testuj, testuj a ten głupi c--j wierzy w ai i ciagle w--------a
  • Odpowiedz