Wpis z mikrobloga

Nie do końca rozumiem hejt na użytkowanie ciężarówek w mieście jako osobówki. Sam się takowymi nie poruszam, natomiast podobają mi się i widzę szereg plusów w tych autach:

+siedzisz wysoko, światła innych aut nie rażą tak mocno jadąc w nocy
+duży prześwit, wygodny na miejskie, dziurawe drogi i krawężniki
+wygodnie się wsiada i wysiada
+dobra widoczność podczas jazdy
+bezpieczniej w razie kolizji niż w małym aucie
+często naped na cztery koła, (a nawet więcej) więc super na zimę
+pojemny i przestrzenny w środku
+trudno zarysować felgi na krawężnikach

-gabaryty w miejskim ruchu
-trochę wyższe spalanie
-w niektórych modelach głośniej przy dużych prędkościach w trasie
-często za małe silniki jak na tę wagę i auto "zamula"
-ciężko zaparkować, ale liczę że w końcu miejsca parkingowe ulegną powiększeniu

#motoryzacja
Mck_98 - Nie do końca rozumiem hejt na użytkowanie ciężarówek w mieście jako osobówki...

źródło: 1000042058

Pobierz
  • 125
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mck_98: No jest jeszcze kwestia bezpieczeństwa, jak masz małe dzieci to inaczej się o tym myśli, przecież w takim Tico czy innym Q7 to byle stłuczka może zabić. Może moja Tatra 815 pali nieco więcej na trasie do przedszkola ale komfort psychiczny jest bezcenny
  • Odpowiedz
@Mck_98: Ja tam mam kategorię D, jeżdżę sobie ikarusem. Na paliwo mnie stać, buspasy są moje, mogę sobie załadować większe zakupy i wziąć rodzinę na wakacje. Tylko miasto ma mało miejsc parkingowych, powinno być ich znacznie więcej, teraz jestem zmuszony zastawiać cały chodnik
  • Odpowiedz
Oczy mnie bolą od tego jak mnie te podwyższone hatchbacki oślepiają.

@mariecziek: rel, jak jadę swoim to co drugi w sedanie albo innym wozidle gdzie siedzi się dupą na asfalcie mi mruga bo myśli że na długich jadę xD
  • Odpowiedz
A masz lampy wycinające strefy?

@BigDaddyy: NIee, zwykłe reflektory z żarówkami h7. Reflektory świeżo po przeglądzie. W sumie prawie nowe auto to nie bardzo jest co tam źle ustawić

Niech sobie kupią normalne wysokie auto xd

Niech każdy jeździ tym czym chce. Imho dla mnie ideałem nadwozia jest sedan ale takich to już praktycznie nie ma na rynku.
  • Odpowiedz
Ja nie wiem jak te asy od suvów jeżdżą, ale ja ponad 20 lat jeżdżę zwykłymi osobówkami i nigdy żaden krawężnik nie stanowił dla mnie problemu. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz