Wpis z mikrobloga

Mam odłożone na wkład własny x zł. Chciałbym mieć wkład własny x+40k, aby kupić mieszkanie o takim metrażu jak potrzebuję. Niestety sytuacja tak się skomplikowała że jak w tym momencie nie wezmę kredytu to mogę go nie dostać przez kolejny rok. Czy mogę zrobić tak że na wniosku wpisze wkład własny x+40k, ale pomiędzy otrzymaniem decyzji, a wpłaceniem wkładu wlasnego wezmę kredyt gotówkowy na 40k? Czy jest takie okno czasowe w którym w BIKu nie ma jeszcze info że otrzymałem kredyt hipoteczny, a więc inny bank da mi wtedy kredyt gotówkowy, ale jednocześnie bank od kredytu hipotecznego nie wycofa decyzji o przyznaniu kredytu bo zobaczy że wsialem inne zobowiązanie kredytowe?

#nieruchomosci #kredyt #kredythipoteczny
  • 99
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

szczególnie w świetle "sytuacja się skomplikowała i przez rok zaraz nie dadzą mi kredytu"

@czuczer: Pewnie chłopa wywalają na B2B, a nie że ma jakieś wielkie tarapaty finansowe.

@ZielonyKierowca Nie ma szans. BIK notuje już ma etapie zapytania, a nie dopiero po udzieleniu.
  • Odpowiedz
@ZielonyKierowca: mam znajomych co brali kredyt na wkład własny w innym banku, w tym samym czasie, żeby się nie wydało przy hipotece. Im się udało, spłacili pierwszy kredyt i normalnie płacą hipotekę ALE ja bym w życiu się nie zdecydował na takie ryzyko, jakieś problemy z pracą i leżysz po całości. Poza tym z tego co pamiętam to przy hipotetycznym podpisywałem oświadczenie, że kasa na wkład własny nie pochodzi z
  • Odpowiedz
@ZielonyKierowca: zapomnialem, ze jak się wyda to bank Ci wypowie umowę co oznacza konieczność spłaty całego zadłużenia (kapitał + odsetki za cały okres) w ciągu 2 tyg a później windykacja. Finalnie możesz zostać bez hajsu, mieszkania za to z długiem w wysokości odsetek lub większym
  • Odpowiedz