Aktywne Wpisy

Steczny +821
Jak zobaczyłem reklamy zondy na tv republika i kanale zero oraz że finansowała prawicowe eventy takie jak CPAC to już wiedziałem że to scam by wydoić kasę od prawicowych mariuszy z brighton.
Pamiętajcie gdy polska prawica mówi o bogu/praworządności/patriotyzmie to znaczy że coś ukradła.
#gielda #zonda #kryptowaluty
Pamiętajcie gdy polska prawica mówi o bogu/praworządności/patriotyzmie to znaczy że coś ukradła.
#gielda #zonda #kryptowaluty

Umeraczyk +35

Jak organizujecie finanse w małżeństwie? Właśnie wziąłem ślub i chcę jakoś uporządkować tę kwestię. Widzę dwie opcje, co Wy o tym sądzicie? Zapraszam do dyskusji.
Opcja 1.: wrzucamy wszystkie nasze wpływy na wspólne konto, a każde z nas ma po jednym koncie prywatnym, na którym ląduje co miesiąc drobna kwota (ok. 500 zł) – na dowolne, niekontrolowane zachcianki. Z głównego konta kierujemy środki na kredyt, nadpłaty, oszczędności, ale też codzienne wydatki. Te "prywatne" małe środki kumulują się, czyli niewykorzystany kapitał przechodzi na kolejny miesiąc.
- Główny minus to fakt, że będę patrzył żonie na ręce i kręcił nosem na kolejne kubeczki kupione w Homli.
- Plusem jest doskonała widoczność całych rodzinnych finansów.
Opcja 2.: z mojego wynagrodzenia (ok. 8 tys. pln netto) opłacam i nadpłacam kredyt, odkładam/inwestuję coś na przyszłość, opłacam ubezpieczenia. Z wypłaty żony (ok 6500 zł) "żyjemy", czyli płacimy za zakupy, za paliwo, płacimy mechanikowi, kupujemy kosmetyki, przeznaczamy tę kasę również na przyjemności i wakacje. Generalnie żona może z tej kasy kupować co chce i kiedy chce, ja nie przeglądam historii konta, ale ma starczyć na wszystkie bieżące potrzeby.
Plusy: ona się nie stresuje, ja nie mam do niej pretensji, póki kasa starcza jej na wszystko. Ona nie musi też zajmować się rzeczami, które ją nudzą, a ja, zwiększając zarobki, mam świadomość, że nie idą na konsumpcję.
Minusy: nie mam widoczności jej środków i mam świadomość, że z tego konta zostanie wydane tyle, ile się na nim znajdzie.
#budzetdomowy #finanse #zarobki
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
Która opcja sprawdza się u Ciebie?
Zróbcie tak: i ty i ona macie osobne konta + 1 wspólne
Na wspólne ląduje powiedzmy 5k miesięcznie (czy tam ile potrzeba na kredo, opłaty, zakupy) a reszta zostaje na waszych prywatnych kontach
Kredyty i resztą opłaca wspólnie, a za resztę pieniędzy każdy robi co chce
Możecie też dodać coś więcej żeby szło np. w inwestycje - wrzucacie po 4k na konto wspólne,
Wydajecie wspólnie na życie np. 6000 miesięcznie to każdy łoży po 3000, a reszta z pensji dla niego.
A czemu? Bo zabije was frustracja, wzajemne oskarżenia