Wpis z mikrobloga

#perfumy #frufrecki

Amouage Outlands. W przypadku perfum z tak dużą ilością nut nigdy nie odbieram ich wszystkich, ale jeśli chodzi o głowę kompozycji, to rzeczywiście wyłapuję każdą z wypisanych. Jest cytrusowy akord, z cytryną i bergamotką, której towarzyszą przyprawy. Czuć pieprz syczuański, trochę kardamonu, a także kadzidło i sporo elemi. Po kilku minutach wychodzi również aromatyczny akord, anyż, może trochę kminku. Oprócz tego jest paczula, a cytrusy zaczynają ustępować żywicznym, balsamicznym i drzewno ambrowym nutom.

Przechodząc w drydown, uwydatnia się opoponaks, benzoes, bursztyn i wanilia. Baza przypomina moim zdaniem nieco Boss Bottled Absolu, gdzie również ważną rolę gra ambrowy i balsamiczny akord. Outlands jest jednak bardziej złożony, idzie wyraźniej w orientalnym kierunku i mocno zmienia się z czasem. Otwarcie jest dużo lżejsze dzięki cytrusom i mocno różni się od tego co następuje dalej. Perfumy na jesienno zimowy sezon, skręcające w męską stronę. Parametry są bardzo dobre, niemal całodniowa żywotność z solidną początkową projekcją.

Przy kwotach powyżej 1000 zł za flakon moje oczekiwania stają się już naprawdę wysokie i ciężko im sprostać. Outlands się to niestety nie udało, choć nie jestem też rozczarowany. Całość jest złożona i przyjemnie mi się ją nosiło w ostatnie zimne dni, ale nie okazała się aż tak unikalna i wyjątkowa, bym mógł skusić się na więcej niż odlewkę. Nawet przy dropie do 15 zł/ml po którym dało się go dostać, jest to dla mnie zdecydowanie za dużo. Jednocześnie, spośród w miarę świeżych premier, uznałbym ją na pewno za jedną z lepszych pozycji jakie testowałem. Fajny zapach i choć nieco wymagający to wciąż noszalny, ale posiada alternatywy a cena zwala z nóg. Ocena końcowa 7/10

Zapach 8/10
Projekcja 6.5/10
Żywotność 9/10
Jakość/Cena 3.5/10

pozostałe recki
Frufruf - #perfumy #frufrecki

Amouage Outlands. W przypadku perfum z tak dużą ilości...

źródło: Outlands

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Frufruf: dostałem pod choinkę więc wypowiem się po 1 globalu. Nie może się nie podobać, świetne parametry, crowdpleaser. Cenowo odstrasza. Jeśli ktoś chce coś bardzo noszalnego to śmiało, jak szuka dawnego amouage to pass. Taki trochę layton od amouage (nie zapach, ale styl semi mainstream w cenie niszy)
  • Odpowiedz
  • 0
tak za 900 chociaż to by go kupił

@anomaly_: Myślę że w tej cenie też bym się mógł skusić, albo przynajmniej odlewkę bym sobie większą wziął od kogoś
  • Odpowiedz