Wpis z mikrobloga

xtb poprosiło mnie o podzielenie się opinią czy fajnie mi się korzysta z apki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Odpowiedziałem oczywiście, że nie. Różne zarzuty można by postawić, ale stwierdziłem, że na ten moment najbardziej przeszkadza mi, że nie ma praktycznie w ogóle narzędzi w aplikacji do mierzenia własnej efektywności w inwestowaniu. Nie ma pokazanej stopy zwrotu z portfela w formie wykresu zmieniającego się w czasie, nie ma pokazane jakie były dla nas ostatnie miesiące, ile zarobiliśmy w poszczególnych miesiącach. Nie ma wykresu pokazującego nasze depozyty vs wartość naszego portfela. Nie ma różnych fajnych rzeczy które mają lepsze i gorsze biura maklerskie

Omar, proszę Cię. To nie jest żaden rocket science by dodać takie narzędzia, a będzie to świetny dodatek który będzie szeroko wykorzystywany przez wszystkich aktywnie i pasywnie inwestujących. Zamiast skupiać się na jakiś p--------h typu podaruj akcje w prezencie, skupcie się na tym by inwestor mógł śledzić swoją efektywność w aplikacji, a nie prywatnie w excelu lub myfundzie.

#gielda #xtb
breakdown1 - xtb poprosiło mnie o podzielenie się opinią czy fajnie mi się korzysta z...

źródło: image_picker_A763C1F0-58E1-402F-A056-27786116CBA1-57336-000057ACD7F063C1

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@breakdown1: dlatego już wolę dać tą stówkę na rok w myfund i przynajmniej nie dość, że wszystko masz podane jak na tacy, to jeszcze jest mnóstwo narzędzi odnośnie różnych strategii
  • Odpowiedz
  • 1
@korin_ tak, bo hazardzistę co przegrał majątek nie zniechęci to, że wtopił 100 tysięcy, tylko zniechęci go jak zobaczy to w formie wykresu i dlatego trzeba przed wszystkimi ukrywać statystyki.
  • Odpowiedz
@breakdown1: no jak straci 100tys przez dziecięć lat to może grać i kolejny rok. Jak zobaczy to na wykresie i w podsumowaniu to może być mniej chętny ;)

Nie mamy dostępu do tych samych danych co Omar. A jak chcesz widzieć zyski to jest myfound ;)
  • Odpowiedz
  • 3
@korin_ eh, Polak to sobie zawsze wytłumaczy dlaczego warto mieć gorzej niż inni (np uzytkownicy trading212) i dlaczego warto płacić osobny abonament w myfundzie by otrzymać informację jak radzą sobie nasze pieniądze.

Swoją drogą jeśli biznes ukrywa przed klientem pewne informacje na jego temat, na temat jego pieniędzy itp, by go przypadkiem nie zniechęcić do p-------------a większej ilości pieniędzy wbrew swojemu interesowi, to chyba trzeba się wycofać z inwestowania w xtb
  • Odpowiedz
@ossprime: poza portfelami są w myfund różne narzędzia, z których korzystam, jak strategie momentum czy gem, które analizują wyniki jednym kliknięciem. Dywidendy są dodawane automatycznie, do tego powiadomienia na email, skaner spółek i pewnie jeszcze wiele innych fajnych funkcji, których nie zdążyłem przebadać. Przy tak rozbudowanym narzędziu te parę zł na miesiąc na prawdę nie robi różnicy.

Sprawdziłem na szybko tego portfolio performance, strasznie to skomplikowane na start i mało
  • Odpowiedz
Nie widziałem tam opcji importu transakcji.

@pepedros: Plik -> Import ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nikomu nie trzeba przesyłać swoich transakcji na serwer, co dla mnie jest dużą zaletą.

Oprócz tego PP ma multum narzędzi do optymalizacji portfela, rebalancingu czy porównywania alokacji sektorowej i geograficznej ETF. Prowadzenie GEM czy momentum to banał, bo możesz sobie ustawić stopę zwrotu w danych horyzontach i po nich sortować. Powiadomień email
  • Odpowiedz
Plik -> Import

@ossprime: i działa tam import excela z xtb? Żeby mieć podgląd portfeli na żywo i na kompie i na komórce i tak muszę pewnie plik z portfelem gdzieś wystawić
  • Odpowiedz
i działa tam import excela z xtb?

@pepedros: Trzeba zapisać do csv i podmienić nazwy kilku kolumn. Tu opisałem procedurę https://wykop.pl/wpis/82528129/gielda-elo-mircy-czy-jest-jakies-fajne-przejrzyste#285805123

Żeby mieć podgląd portfeli na żywo i na kompie i na komórce i tak muszę pewnie plik z portfelem gdzieś wystawić

Wystarczy lokalny plik .xml, można go też zaszyfrować. Oczywiście synchronizację mobile <-> pc trzeba jakoś ogarnąć (Dropbox, Google Drive, self hosting)
@ossprime +3
mozesz napisac instrukcje jak zaimportowac portfel z xtb?

@sokytsinolop: Opiszę jak to zrobić z pozycjami otwartymi. Jak to ogarniesz, to poradzisz sobie z tymi już zamkniętymi.
1. Dodajesz w PP tickery swoich aktywów
2. Eksportujesz historię z XTB do excela
3. Zakładkę Open Position zapisujesz do csv
4. W csv
ossprime - >i działa tam import excela z xtb?
@pepedros: Trzeba zapisać do csv i podm...

źródło: 2773384258c5f296e3208c79f535642a9f50627bf12616a629122a4f35f02a90

Pobierz
  • Odpowiedz