Wpis z mikrobloga

Aktualizacja do: https://wykop.pl/wpis/83974625/mam-komplet-kol-zimowych-ale-robie-w-tym-sezonie-z

Najgorszy jest start spod świateł. Przyzwyczajony jestem do dynamicznego startu na żółtym i zdarza mi się tak ruszyć, co kończy się mocną pracą DSC i dynamiką porównywalną z Fabią 1.0 MPI z kapelusznikiem za sterami.

Spodziewałem się wyraźnie gorszego hamowania, ale tu jest zaskakująco dobrze, jak dotąd bezproblemowo. Koła zmienię dopiero przy ataku zimy trwającym dłużej niż kilka dni. Liczę na to, że nie nastąpi.

#samochody #opony #bmw
@Wilczak +1
Mam komplet kół zimowych, ale robię w tym sezonie zimowy test opon letnich Bridgestone Potenza S001:
tył (napęd): 255/35
przód: 245/40
Samochód we wzorowym stanie technicznym, ostatnio wymienione amortyzatory przód na Sachs, zawieszenie m-sport.
Pracuję zdalnie, zerwałem z dziewczyną, więc nie muszę jeździć na to jej zadupie, w
Wilczak - Aktualizacja do: https://wykop.pl/wpis/83974625/mam-komplet-kol-zimowych-al...

źródło: f1539d47f1250bf88b6933e873e59ee316de9ca201b7f6434696a9d2e7b8253c

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wilczak: Dobra ale to są formalnie letnie i tak, tak? Powierzchnią styku i rożnorodnością bieżnika nadrobisz troche ALE wiem osobiście jak gigantyczną różnice robi jednak sama jakość gumy zima/lato. Pytanie czy to potrzebujesz? Mówisz że nie startujesz dobrze ale ogólnie sie klei?
  • Odpowiedz
  • 0
ogólnie sie klei?

@Saeglopur: Jak jest kilka stopni na plusie, to tak. Dziś jeździłem w okolicach 0°, no i tylko jeden start spod świateł mi nie wyszedł. Czasem DSC zapracuje, no ale chyba od tego jest.
  • Odpowiedz
@Wilczak: ogólnie na sucho letnia będzie lepsza niż zimówka nawet na minusie.. sytuacja zmienia się mocno jak robi się mokro.
W każdym razie, szkoda zimówek aby leżały, bo to ma termin przydatności do spożycia, wyrzucasz jeden ich sezon do kosza, zamiast jeździć póki kleją.
po drugie jak będzie jakaś nagła sytuacja a warunki kiepskie np opady śniegu no to będziesz miał problem, bo w nagłej sytuacji nie będziesz miał czasu
  • Odpowiedz
  • 0
@r5678: Dzisiejsze prognozy pogody, zwłaszcza jak się sprawdzi trzy różne, bo modeli meto jest kilka, są wystarczająco dokładne, żebym zdążył ze zmianą przed atakiem prawdziwej zimy. Na pseudozimę nie zmieniam. Mam nadzieję, że potrwa do wiosny.

W zimowym komplecie z przodu mam jeszcze w miarę świeże Conti, ale z tyłu są Dunlopy dawno po terminie, mimo głębokiego bieżnika. Wciąż są lepsze od letnich, ale samo to, że przez cal mniejsze
  • Odpowiedz
@Wilczak: trochę w tym roku zamuliłem z wymianą opon na zimowe i jeździłem w te listopadowe mrozy na letnich, doszedłem do wniosku że przy takich temperaturach opony robią się bardzo twarde bo raz że na parkingu przy skręconych kołach było czuć jak przeskakują po kostce a dwa żona najechała na krawężnik i opona pękła z boku co w oczywiście nie znaczy że latem by nie pękła ale niesmak pozostał
  • Odpowiedz
  • 0
@Saeglopur @r5678 @zupakalafiorowazkluskami: Nie będę robił nowego wpisu, wołam Was: dziś mi przyszły skórzane rękawiczki do płaszcza, ale chciałem, żeby dobrze się też w nich prowadziło, więc wsiadłem w furę i wyjechałem na wieczorną przejażdżkę. Wydawało mi się, że jest cieplej, bo wcześniej mój termometr pokazywał na zewnątrz 4°C, ale zerknąłem na Garmina i był już tylko 1°C. W każdym razie piątkowy wieczór, więc
  • Odpowiedz